Tyske Berthold (67) spiller fløyte for spekkhoggerne

I fem år har tyske Berthold Hinrichs padlet kajakk mellom spekkhoggere på Troms-kysten. 67-åringen fra Tyskland spiller også på sin hjemmelagde hvalfløyte for gigantene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste årene har spekkhoggere og knølhval fråtset sild på kysten utenfor Troms. Hvalene er i likhet med nordlyset blitt en attraksjon som trekker tusenvis av turister fra hele verden til Nord-Norge.

Tyske Berthold Hinrichs er den eneste som spiller fløyte for hvalene.

– Helt fantastisk

– Når de har tid, og ikke spiser, får du kontakt med dem. De kommer opp og ser på deg. Det er helt fantastisk, forteller Berthold om bord på sin egen seilbåt på kaia i fiskeværet Skjervøy i Nord-Troms.

I høst har spekkhoggerne fulgt etter sildestimene nesten helt inn på havna i fiskeværet, og der har også Berthold og andre hval-entusiaster samlet seg for å få nær-hvalen-opplevelser.

Mens de fleste turistene foretrekker å følge dem fra dekket på større båter, har den 67 år gamle tyske pensjonisten valgt å padle med kajakk mellom spekkhoggerne.

Har ikke tid til å være redd

Også den spanske fotografen David Gonzalez er blitt hvalfrelst. Han flyttet til Tromsø for fire år siden, og har brukt mye tid på hvalfotografering utenfor Kvaløya i Tromsø. Nå har han fulgt hvalene nordover, og la i forrige uke ut nye spektakulære bilder på sosiale medier. Bildene av Bertholds nærkontakt med spekkhoggerne er delt over 8000 ganger og har 502 000 000 visninger.

– Man har ikke tid til å være redd, og det er ingen grunn til det heller. For de utrolig forsiktige. Man føler seg helt på topp, forteller tyskeren som de siste årene har vært bosatt i Bodø, og omtaler seg selv om arktisk seiler.

– Jeg velger å følge hvalene fra kajakken. Nærmere kan man ikke komme dem, bortsett fra inn i kjeften da, ler han hjertelig. Vel tilbake i seilbåten på havna i Skjervøy.