UTESTENGT: Jim Acosta har mistet akkrediteringen til Det hvite hus etter gårsdagens opptrinn.
UTESTENGT: Jim Acosta har mistet akkrediteringen til Det hvite hus etter gårsdagens opptrinn.

Utestengt CNN-reporter: – Vi gir oss ikke

– Ikke tro løgnene fra Det hvite hus, skriver CNNs Jim Acosta på Twitter etter at han i går ble fratatt presseakrediteringen til presidentboligen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Acosta havnet i munnhuggeri med Donald Trump under presidentens pressekonferanse i Østrommet i Det hvite hus i går.

Trump innledet med å si at republikanerne gjorde det utrolig bra i tirsdagens mellomvalg, og kalte det en utrolig dag på tross av flere ulemper.

Men da presidenten åpnet for spørsmål fra journalistene i rommet ble stemningen raskt amper. CNNs Acosta spurte Trump om en valgkampsvideo som ble sendt på amerikanske kanaler i dagene før mellomvalget.

Etter en anspent opphetet ordveksling raste Trump.

– CNN burde skamme seg over at du jobber for dem. Du burde skamme deg, sa han til Acosta.

– Når du rapporterer «fake news», som CNN ofte gjør, blir du til en fiende av folket, sa Trump videre.

Se opptrinnet her!

Presidenten ba en annen journalist om å sette seg ned. Videre sa Trump at ønsket større enighet med media, men klagde på det han mener er urettferdig dekning av hans presidentskap.

Jim Acosta er en av de mest synlige reporterne i pressekorpset rundt Det hvite hus og har dekket flere administrasjoner. Nå har han blitt fratatt akkrediteringen.
Jim Acosta er en av de mest synlige reporterne i pressekorpset rundt Det hvite hus og har dekket flere administrasjoner. Nå har han blitt fratatt akkrediteringen. Foto: Evan Vucci

Mistet akkrediteringen

Acosta postet senere på kvelden en video av at en agent fra presidentens Secret Service krevde å få tilbake akkrediteringen som gir ham tilgang til pressehendelser i Det hvite hus.

Pressetalskvinne i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders skrev i en uttalelse at årsaken til utestengelsen er at de ikke vil godta at Acosta «la hendene sine på en ung kvinne».

Hendelsen de sikter til er da Acosta ikke ville gi fra seg mikrofonen til et medlem av kommunikasjonsteamet i Det hvite hus under presseseansen.

Nå tar Acosta til motmæle. På sin Twitter-konto kaller han først Sanders' uttallelse løgn, før han oppfordrer til å ivareta pressefriheten i USA.

– Ikke tro på løgnene fra Det hvite hus. Tro på vår frihet. Takk for all støtte. Vi vil ikke gi oss, skriver reporteren på Twitter.

Folkefiender

Dette er det siste tilskuddet i kampen mellom CNN og Donald Trump. Presidenten bruker stadig kanalen som kroneksempelet på det han beskriver som «fake news media», og har kalt de folkefiender.

New Yorks Times-reporter Peter Baker, som også jobber ved Det hvite hus, tror gårsdagens konfrontasjon er noe Trump har ønsket.

– Dette er det presidenten ønsker. Hvis han trodde at Acosta var urettferdig, hvorfor ble han ropt opp? Fordi han ønsket konfrontasjonen, skriver han på Twitter.

Ifølge The Guardian har Acosta fortsatt mulighet til å søke om dagpass ved Det hvite hus, men dette skal være en treg og upraktisk løsning.