Ingunn (53) har søkt på 2000 stillinger. Så fikk hun telefonen som endret alt

STAVANGER (TV 2): Etter fire år som arbeidsledig fant hun endelig en arbeidsgiver som hadde bruk for hennes kompetanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en blokkleilighet på Kampen i Stavanger blir lysene skrudd på tidligere enn vanlig denne morgenen. Ingunn Blanche Raissis (53) har helgardert seg og bedt en venn ringe og vekke henne. Klærne hun skal ha på ligger klar.

– Det gikk faktisk to dager før jeg våget å si til vennene mine at jeg hadde fått jobb. Det var nesten uvirkelig, sier Ingunn Blanche Raissis.

Avslag

Det er fjerde gang TV 2 besøker kontorsjefen som mistet jobben da oljenedturen traff Stavanger. Hun var en av 550 arbeidsledige som stilte opp i reportasjeserien «Arbeidsledighetens ansikter». Da hadde hun søkt på 1500 stillinger over hele landet. I høst passerte antallet søknader 2000.

– Det er klart at alle avslagene har gjort noe med meg. Men det har jeg lagt bak meg nå, sier Ingunn Blanche Raissis.

Når hun søkte på jobber som krevde hennes kompetanse fikk hun til svar at det var svært mange med samme kompetanse. Søkte hun jobber der hun ikke trengte spesiell kompetanse, fikk hun beskjed om at hun var overkvalifisert. Den siste tiden har møtt på en ny utfordring. Hun har kompetanse, men arbeidsgiver mener kompetansen hennes er utdatert.

Men etter en fire år med jobbsøking skjer noe uventet. Ingunn fikk svært gode tilbakemeldinger etter et jobbintervju. En arbeidsgiver så at hun hadde akkurat den kompetansen de trengte.

Ingunn Blanche Raissis på vei inn dørene på sin nye arbeidsplass.
Ingunn Blanche Raissis på vei inn dørene på sin nye arbeidsplass.

Blir rådgiver

Presis klokka 08:30 spaserer Ingunn inn dørene i lokalene som nå blir hennes nye arbeidsplass.

Inne i resepsjonen venter avdelingsleder Liza Øverdal. Også hun har tidligere vært med i reportasjer i serien Arbeidsledighetens ansikter. For å svare på kritikk fra arbeidsledige som mener NAV gjør for lite for å få dem tilbake i jobb.

Etter fire år som NAV-bruker skal Ingunn fra og med i dag jobbe som rådgiver i NAV og hjelpe andre tilbake i jobb.

– Ingunn gjorde et veldig godt intervju. Hun har også en veldig spennende arbeidserfaring fra både Norge og utlandet og hun har god og relevant høyere utdanning. Ingunn har veldig mye å komme med, ikke minst en personlig egnethet til å jobbe som veileder, sier avdelingsleder i NAV Sandnes, Liza Øverdal.

– Det å ha vært arbeidsledig og det å ha kjent på det er en kompetanse som rett og slett kan brukes veldig i denne jobben her, sier Øverdal.

–Ingunn har tidligere uttalt seg kritisk til NAV. Hva tenker dere om det i dag?

– Vi tenker at Ingunn har en personlig erfaring som vi også kan dra nytte av. Vi trenger å få tilbakemedinger på hva som virker og hvordan vi skal utvikle tjenestene våre bedre. Så det er klart at her er Ingunn helt gull verdt for NAV, sier Øverdal.

Liza Øverdal blir Ingunn Blanche Raissis sin nye sjef i NAV Sandnes.
Liza Øverdal blir Ingunn Blanche Raissis sin nye sjef i NAV Sandnes.

Stort smil

Mens sjefen snakker står Ingunn ved siden av og lytter. Smilet blir bredere og bredere.

– Jeg blir helt overveldet her av all positiv feedback. Jeg har gledet meg veldig. Jeg tror det blir utrolig kjekt å jobbe her, sier Ingunn Blanche Raissis.

Økt sysselsetting

Lokalene til NAV Sandnes.
Lokalene til NAV Sandnes.

Etter flere år med fallende arbeidsdeltakelse her i landet går nå andelen nordmenn som er i jobb oppover. Det viser tall fra SSBs arbeidskraftsundersøkelse. I tredje kvartal i 2008 var 71,8 prosent i alderen 15 til 74 år sysselsatt. Siden har andelen sunket år for år ned til 67 prosent i 2017. Men nå snur trenden. I tredje kvartal 2018 var 67,9 prosent i arbeid.

I tredje kvartal 2018 var det 55.000 flere i arbeid enn ett år tidligere.

Ingunn har også tidligere søkt på rådgiverstillinger i NAV. Uten å få respons.

– Hvorfor har dette tatt så lang tid for Ingunn å få en jobb?

– Arbeidsmarkedet i regionen har vært krevende over lang tid, og Ingunn har en kompetanse som er litt på siden av det vi har vært på jakt etter tidligere. Og så er det litt sånn arbeidsmarkedet har vært. Det har dessverre tatt tid for en del. Og da handler det om å gjøre som Ingunn har gjort. Stå på og søke og søke og ikke gi opp. Det er det som har vært utslagsgivende, avdelingsleder i NAV Sandnes, Liza Øverdal.

Ingunn lover å gjøre alt hun kan for å hjelpe andre.

– Det er å ikke gi opp og stå på og være snill med deg selv og jobbe hardt med deg selv mentalt. Det har vært tunge dager for meg personlig, men det ordner seg til slutt. Det går bra til slutt, sier Ingunn.

Ingunn Blanche Raissis vil gjøre alt hun kan for å hjelpe andre arbeidsledige.
Ingunn Blanche Raissis vil gjøre alt hun kan for å hjelpe andre arbeidsledige.