NRK: – Milliardfregatten var ikke forsikret

Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad var ikke forsikret. Det bekrefter Forsvaret overfor NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Staten forsikrer ikke eiendelene sine, men tar selv risikoen med å erstatte det som går tapt. Dette gjelder også verdifullt militært utstyr.

Følg saken direkte her

Fire milliarder

Prislappen på fregatten er ikke kjent, men Helge Ingstad er en av fem fregatter som i sin tid hadde en totalkostnad 21 milliarder kroner.

Denne summen inkluderer også seks NH90-helikoptre. Beregnet ut fra dette kan skipet ha kostet ca fire milliarder kroner.

– Staten er selvassurandør. Forsvaret er dermed ikke forsikret mot slike hendelser, og må derfor erstatte ødelagt materiell selv, sier orlogskaptein Per-Thomas Bøe til NRK. Han er talsperson for Forsvaret.

Fullt utstyrt med våpen

Fregatten Helge Ingstad var på vei hjem fra Nato-øvelse. Den var fullt utstyrt med våpen. Nå jobber Forsvaret intenst med å begrense skadeomfanget.

– Dette var en operativ fregatt. Den var utstyrt med de våpen en fregatt skal ha, fortalte kontreadmiral Nils Andreas Stensønes, sjef for Sjøforsvaret, under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

På spørsmål om hva som kan skje med disse våpnene etter at fregatten kolliderte med et tankskip i Øygarden, svarer Stensønes at de ikke frykter noen ulykke, men at Forsvaret er opptatt av å begrense inntrengningen av vann i fregatten.

– Vi prøver å stabilisere fartøyet på land og sørge for at det ikke sklir av land. Nå er vi i en sikringsfase foreløpig, sier Stensønes.

NATO er informert og klar over at fregatten ikke er tilgjengelig i NATOs beredskap, opplyste Stensønes.