VAR PSG-AKTUELL: Yann Gboho var i søkelyset til PSG, men fikk aldri tilbud på grunn av etnisitet. Her i kamp mot Everton.
VAR PSG-AKTUELL: Yann Gboho var i søkelyset til PSG, men fikk aldri tilbud på grunn av etnisitet. Her i kamp mot Everton. Foto: Jean-francois Monier

PSG sorterte spillere etter etnisitet

Den franske storklubben ville begrense antall mørkhudede spillere i akademiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld smalt de første bombene i en ny bølge av avsløringer etter at journalister i 14 land har sett gjennom millioner av lekkede dokumenter fra internasjonal fotball.

En av tingene som kom frem er at 16 storklubber, som Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Chelsea og Liverpool, vurderer å bryte løs og danne en egen superliga.

En rekke detaljer rundt storklubbenes operasjoner er også lekket ut.

Torsdag skriver Mediapart at PSG i perioden 2013 til 2018 drev talentspeiding og rekruttering av spillere basert på hudfarge. Grunnen var et ønske om å begrense antall mørkhudede spillere i akademiet. Det var VG som først omtalte saken i Norge.

– Ekstremt på trynet

TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt reagerer på PSGs sortering.

– Ingen kan si at det er en god ting. Alt slikt må skje på grunnlag av kvalitet, og ingenting annet. Det er ekstremt på trynet, raser Thorstvedt.

Yann Gboho, som nå spiller i Rennes, er blant spillerne som aldri kom gjennom nåløyet. PSGs speidere ga Ghobo skussmål som tilsa at han var mer enn god nok sportslig til å bli hentet. I et vurderingsskjema brukt av klubbens speidere måtte de huke av for om spilleren var «fransk», «nordafrikansk», «vestindisk» eller «svart, Afrika». Ghobo havnet i sistnevnte kategori.

Et internt notat viser hvordan spillerens etnisitet bidro til at han ikke ble hentet til klubben.

– Dårlig for omdømmet

Ifølge VG viser interne e-poster at ansatte ville bli straffet dersom de lekket informasjon om saken til pressen.

– Det er veldig dårlig for omdømmet til PSG. Selv om hovedpersonen er ute av klubben, er spørsmålet hvor mye ledelsen visste. Det får vi ikke et klart svar på, men det virker som et eller annet som er styrt ovenfra, spekulerer Thorstvedt.

– Tror du dette skjer i flere klubber?

– Jeg velger ikke å tro det. Men du vet aldri. Det fine med Football Leaks, er at det kommer frem ting som gjør at du får vite litt mer. Klubber kan rett og slett ikke holde på på den måten der. Jeg velger å tro at det er PSG, men det er gjerne naivt, svarer TV 2s fotballekspert.

Den tidligere franske landslagslegenden Lilian Thuram er rystet etter lekkasjene.

– Det dere viser meg og forteller meg, er ekstremt alvorlig. Talentspeidere ser et barn spille og ser kun på hudfargen deres … se for dere det motsatte tilfellet: Jeg er leder i en klubb og velger å slutte å hente hvite spillere, og det kommer ut i pressen. Jeg ville jo blitt offentlig henrettet.