Forsvaret etter fregatthavari: – Besetningen er preget

Forsvaret har ingen forklaring på hva som forårsaket kollisjonen mellom KNM Helge Ingstad og et oljetankskip natt til torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kollisjonen skjedde klokken 4.03 natt til torsdag. Fregatten tok inn vann og drev på grunn. Besetningen på 137 personer ble evakuert og åtte ble lettere skadd.

– Jeg har møtt besetningen. De er preget av det som har skjedd, men vi tar godt vare på dem, sier kontreadmiral Nils Andreas Stensønes, sjef for Sjøforsvaret.

Åtte personer er skadet. To av de skadde ble sendt til Haukeland universitetssjukehus og seks til kontroll på legevakten. To er fremdeles på legevakten torsdag ettermiddag, mens de fire øvrige er tilbake på Haakonsvern.

Berømmer besetningen

Stensønes berømmer besetningen og alle som var involvert i redning- og den pågående bergingsaksjonen. Evakueringen gikk kontrollert da det ble vurdert at fartøyet sto på ustabil grunn. Han forklarer at den første tiden etter kollisjonen er alle fokusert på oppgaver. Det er først noen timer etter hendelsen synker inn og reaksjonene kommer.

Kontreadmiral Nils Andreas Stensønes, er sjef for Sjøforsvaret. Her er han på korvett til KNM Otto Sverdrup utenfor Trøndelagskysten under NATO øvelsen Trident Juncture. NTB scanpix
Kontreadmiral Nils Andreas Stensønes, er sjef for Sjøforsvaret. Her er han på korvett til KNM Otto Sverdrup utenfor Trøndelagskysten under NATO øvelsen Trident Juncture. NTB scanpix Foto: Kallestad, Gorm

– Reaksjonene er forskjellige. Det er klart dette oppleves som dramatisk for mange, sier han.

– Både leger, psykologer er tilgjengelig for de involverte, sier han. Det er opprettet et mottakssenter på Haakonsvern og også et pårørendesenter og en pårørendetelefon.

Hovedfokus på mannskapet

Stensønes sier at Forsvarets hovedfokus nå er å ta vare på mannskapet, sikre fartøyet, hindre videre vanninntrengning og berge det etter hvert.

– Vi er selvsagt veldig glad for at ikke liv gikk tapt, eller at noen ble alvorlig skadet. Det er alltid vår største bekymring, sier han.

– Vi tar ikke stilling til hva som har skjedd, eller årsakssammenheng. Det skal Havarikommisjonen ivareta, sier han.

Statens Havarikommisjon er på vei til Bergen med ni personer. De har varslet en pressekonferanse klokken 15.