UNDER PRESS: Mark Hughes (Southampton), Slavisa Jokanovic (Fulham) og Rafael Benítez er alle under press etter en tung sesongstart i Premier League.
UNDER PRESS: Mark Hughes (Southampton), Slavisa Jokanovic (Fulham) og Rafael Benítez er alle under press etter en tung sesongstart i Premier League. Foto: NTB Scanpix

Spår slutt på tålmodigheten: – De har ikke sett ut i måneskinn

På samme tidspunkt i fjor hadde fire managere fått sparken i Premier League. Denne sesongen har vanligvis utålmodige eiere sittet rolig i båten – inntil videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra klokken 13.00: Se Cardiff-Brighton på TV 2 Sport Premium eller Sumo!

– Jeg tror ikke det varer lenge, sier TV 2s fotballekspert, Simen Stamsø Møller.

At ingen Premier League-managere har fått sparken når datoen er 10. november, hører sjeldenhetene til.

På samme tidspunkt forrige sesong hadde Frank de Boer (Crystal Palace), Craig Shakespeare (Leicester), Ronald Koeman (Everton) og Slaven Bilic (West Ham) fått sparken i tur og orden etter hver sin begredelige sesongstart.

Tony Pulis (West Bromwich) fikk fyken ti dager senere.

Stamsø Møller mener en årsak kan være at flere av managerne for bunnlagene står høyt i kurs hos sjefene sine.

– Ingen har hatt en hårreisende dårlig start. Newcastle har skilt seg negativt ut, men de har en manager (Rafael Benítez, journ. anm) som eierne er veldig klare over at kanskje er litt for bra for dem, mener TV 2s fotballekspert.

– I Huddersfield (David Wagner, journ. anm) og Cardiff (Neil Warnock) er ledelsen klink på at de skylder managerne tålmodighet, og at de fortjener det etter å ha tatt dem opp. Også i Fulham virker det som at eieren skåner Jokanovic veldig, argumenterer Stamsø Møller videre, argumenterer han videre.

Klasseskille

Erik Thorstvedt mener mye av grunnen til at ingen er sparket i Premier League ennå, skyldes det mer og mer betydelige skillet mellom topp og bunn.

Der topplagene stadig vinner flere kamper, taper bunnlagene oftere. Etter elleve serierunder står hele sju lag med åtte poeng eller mindre. Etter like mange runder i fjor, stod bare to lag med åtte poeng eller mindre.

Dermed har også marginen mellom å være akterutseilt og å ligge godt an blitt mindre.

Én seier kan i teorien ta et lag fra siste- til 14. plass.

– En blir ikke like lett huket av. En får sparken hvis du er bakpå og det er vanskelig å ta igjen dem foran. Sånn er det ikke. Har du en dårlig start, har du likevel kontakt, påpeker Thorstvedt.

– Ser ikke ut i måneskinn

Fulhams manager, Slavisa Jokanovic, er etter sigende mannen som er nærmest å få sparken, skal en tro britisk presse. Etter en lovende start på sesongen med en tidlig seier over Burnley, har det bare gått én vei for Stefan Johansens klubb: Nedover.

I Premier League har Fulham tapt fem kamper på rad. Da de også måtte si tapt for nedrykksrival Huddersfield sist, spekulerte mange på om Jokanovics dager var talte.

Den offensive serberen sitter imidlertid i managerstolen inntil videre. At neste motstander er Liverpool på Anfield, er alt annet enn beleilig.

På spørsmål om hvem han tror må gå først, er Stamsø Møller klar i sin sak: Jokanovic.

– Fulham har ikke sett ut i måneskinn i det siste. De spiller på en slik måte at de blir veldig åpnet opp, og da blir de utrolig sårbare. Det de prøver på sitter ikke hundre prosent, mener fotballeksperten.

– Når ikke de faretegnene som var der for en god stund siden ser bedre ut, blir en bekymret. Jeg synes det ser ut som et Championship-lag. Og det burde de ikke med så mange gode spillere, følger han opp.

– Hvem skal du slå da?

Thorstvedt tror også det nærmer seg slutten for Fulhams manager.

– Jokanovic ligger tynt an. De brukte mye penger i sommer, og da vil ofte eieren ha noe i retur. De har ikke sett bra ut, konstaterer Thorstvedt, før han spør retorisk:

– Når du ikke slår Huddersfield, hvem skal du slå da?

Den tidligere Tottenham-keeperen tror heller ikke Mark Hughes sitter særlig trygt på St. Mary's.

– Av de andre der nede, tror jeg ikke Huddersfield kommer til å sparke Wagner. Benítez tror jeg beholder jobben. Warnock tok Cardiff opp mot alle odds, så det er merkelig om de skal gjøre det. Det er vel Mark Hughes og Jokanovic som peker seg ut, mener han.

– Jeg er en fantastisk manager

Selv tar ikke Fulhams serbiske manager særlig mye selvkritikk for de begredelige resultatene. Etter kampen mot Huddersfield, ga han spillerne klar beskjed om hvem byrden lå på.

– Jeg sa til dem: «Hør her, jeg er en fantastisk trener. Jeg gjorde en fantastisk jobb sammen med støtteapparatet og analytikerne. Alt vi hadde forventet, så vi i kampen», forteller Jokanovic til den britiske avisen The Guardian.

Han maner spillerne til å jobbe hardere i kamp.

– Min jobb er å organisere laget, ikke å skrike til folk for at de skal løpe, spurte og angripe rom. Jeg vet de er litt såret etter det jeg sa, men de er nødt til å opptre som voksne folk og ta ansvar. Vi kan ikke selge skinnet vårt så billig, siteres Fulham-manageren.

Lørdag skal flere av bunnlagene i aksjon. Fra klokken 13.00 ser du Cardiff-Brighton, Newcastle-Brighton og Crystal Palace på løpende bånd på TV 2 Sport Premium eller Sumo!