Rakfisk på nye og tradisjonelle måter

Rakfisk er både elsket og hatet. Se hvordan det gikk da TV-kokkene og brødrene James og Adam Price fra Danmark smakte det for første gang.

Rakfisk med tradisjonelt tilbehør:

Til hovedrett beregne 250-350g hel rakfisk med ben og hode pr person.

Rakfiskfilet (ferdig renset) 125-150 g pr pers.

Tradisjonelt tilbehør til rakfisken er mandelpoteter eller ringerikspoteter, lefse/flatbrød, smør/rømme, løk/purre.

Tilbehøret varierer fra familie til familie og fra distrikt til distrikt.

Rakfiskrullader

Som en liten forrett, snacks eller aftensrett.

Beregn 75-100 g rakfisk filet pr person.

Smør potetlefse med en blanding av rømme eller crème fraîche smakt til med litt sennep, dryss over finhakket purre/rødløk og eventuelt finhakket friskt/syrlig norsk eple. Legg over tynne skiver av rakfisk.

Rull fast sammen og skjær opp i passende biter. Fest sammen med en cocktailpinne.

Kremet rakfiskmousse med akevitt

  • Ca 250 g benfri rakfisk
  • 1 sjalottløk, grovhakket
  • 1 1/2 dl pisket seterrømme
  • ½ - 1 dl akevitt, kan sløyfes og erstattes med 3-4 knuste karvekorn.
  • nykvernet pepper
RAKFISK: Nye og tradisjonelle måter å lage rakfisk på. Foto: TV 2
RAKFISK: Nye og tradisjonelle måter å lage rakfisk på. Foto: TV 2

Skjær rakfisk i biter og kjør sammen med løk i en hurtigmikser til en glatt masse. Pisk rakfiskemassen inn i rømmen sammen med eventuelt akevitt eller knust karve. Anrett på flatbrød eller skiver av kalde kokte poteter. Anrett med dill eller gressløk.

Rakfisk, norske epler, rødløk og lefse

Til 4-5 personer

  • ca 250 g rakfiskfilet
  • rømme
  • gressløk og dill
  • rødløk i tynne ringer
  • potetlefser
  • eplekompott

Eplekompott: Del 2 epler (norske frisk/syrlige epler) i terninger. Legg i en kasserolle, tilsett 4-5 ss eplemost, eventuelt litt sukker og ½ vaniljestang. Kok opp og la trekke i 2-3 min. Avkjøl.

Anrett rakfisk på lefse sammen med tilbehøret.

Rakfisk à la Hellstrøm

Til 4 personer som «hovedrett»

  • ca 1kg rakfiskfilet uten skinn og ben.
  • 1 rødløk
  • 3 hardkokte egg
  • Gressløk, dill
  • Seterrømme
  • Smør

Rens og finhakk løk og legg i iskaldt vann.

Rens og del hardkokte egg, hviter og plomme finhakkes hver for seg.

Pisk rømmen lett og luftig.

Del rakfisk i «gaffelbiter» og anrett på porsjonstallerkener. Dryss over hakket egg, rødløk (godt avrent), gressløk og dill.

Varm smøret til det er nøttebrunt og fordel over rakfisken rett før servering. Avslutt med rømme, formet som et lite egg. Server med flatbrød.