BEGEISTRER: Suso (til venstre) har begeistret AC Milan-supporterne denne sesongen – særlig med sin evne til å banke inn skudd fra distanse.
BEGEISTRER: Suso (til venstre) har begeistret AC Milan-supporterne denne sesongen – særlig med sin evne til å banke inn skudd fra distanse. Foto: Marco Bertorello

Mislyktes i Liverpool – nå er han stjerne og Europas assistkonge

Suso forlot Liverpool for en slikk og ingenting. Nå er han AC Milans farligste offensive våpen, og kobles med en overgang til Real Madrid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 20.45: Betis-Milan på TV 2 Sumo!

Jesús Joaquín Fernández Sáez de la Torre – bedre kjent som Suso – har blomstret i den svarte og røde trøyen denne sesongen.

Med åtte målgivende pasninger i Serie A, er han den som har slått flest i Europas fem best rangerte ligaer.

I tillegg har han scoret fire mål – og det på bare elleve kamper.

– Han er en spiller som får målpoeng. Jeg husker en kamp der han hele tiden prøvde på det samme, men fikk det ikke helt til. Så satt alt i neste kamp. Det er så deilig å se spillere som ikke gir opp selv om de ikke får det til, sier Simen Stamsø Møller, TV 2s fotballekspert.

Stamsø Møller beskriver Suso som en litt atypisk spansk spiller. Fremfor å tenke pasninger og bearbeiding i angrepsspillet, er 24-åringen mer direkte.

– Han er veldig rett på, og passer til å være nest sist i kjeden. Jeg synes han er en utrolig kul spiller. Uten ham, hadde ikke Milan vært mye farlig, slår Stamsø Møller fast.

Fikk det ikke til i Liverpool

Som 16-åring forlot Suso hjemlandet for å søke lykken i Liverpool. Spanjolen ankom Merseyside med ord for å være en juvel.

Da Brendan Rodgers tok over Liverpool to år senere, så det lovende ut for spilleren med den dødelige venstrefoten. Han fikk debuten i første gruppespillkamp i Europaligaen. Siden var ikke Rodgers snau med å gi ham sjansen i Premier League.

Suso spilte tolv ligakamper for Liverpool første halvdel av sesongen. Så kjøpte de røde Daniel Sturridge og Philippe Coutinho, og spanjolen fikk bare 22 minutter fordelt på de 17 siste serierundene.

Nærmere kom han aldri Liverpools førstelag. I et intervju med The Guardian innrømmer teknikeren at det var et stort steg å flytte til England i så ung alder.

– På et vis ble jeg en mann før jeg ble en fotballspiller. Det var veldig vanskelig med livsstilen og språket. Men jeg husker alt. Jeg spilte ikke så mye, men ble kjent med Steven Gerrard og var lagkamerat med Luis Suárez, Philippe Coutinho og Jamie Carragher. Jeg kommer aldri til å glemme den erfaringen, siteres han av den britiske avisen.

Dette gikk galt i Liverpool

Vinteren 2015 ble han hentet av AC Milan. Ettersom han var på utgående kontrakt, trengte ikke den italienske storklubben å legge mer enn ti millioner kroner på bordet.

– Hva gikk galt for ham i Liverpool?

– Jeg vet ikke om det var litt for tidlig, men han prøvde mye og fikk til lite. Glimtvis så det veldig bra ut, men totalen var ikke god nok i det hele tatt. De hadde ikke muligheten til å ha en spiller som prøvde så mye og fikk til så lite. Sånn er det blitt. Det er haugevis av spillere som ikke erobrer verden på første forsøk, påpeker Stamsø Møller.

Selv om han nå herjer i Serie A, tror ikke Stamsø Møller at Merseyside-klubben angrer på at de ga slipp på Suso.

– Han er ikke noe bedre enn Shaqiri, for eksempel, mener TV 2s fotballekspert.

Linkes til storklubber

24-åringens form i Serie A har ikke gått ubemerket hen. Snart fire år etter han forlot balløyen, kan det være duket for retur.

– Det hadde vært moro å se ham i et bedre lag, men jeg vet ikke om han totalt sett er god nok. Han er en veldig bra spiller som har blomstret en del senere enn andre, men han må vise litt mer av det han har gjort over tid for å vise at han er materiale for de aller beste lagene, argumenterer Stamsø Møller.

Italienske Calciomercato hevder at Chelsea er interesserte i assistkongen. Mediaset påstår, ifølge Sky Sports, at selveste Real Madrid kan tenke seg å hente ham for å erstatte Gareth Bale.

TV 2s fotballekspert tror Suso kunne glidd inn i Real Madrid-stallen – men ikke noe mer.

– Når Lucas Vázquez kan være i en Real Madrid-stall, kan Suso fint være der. Men jeg tror ikke han hadde spilt mye i det hele tatt. Jeg ser heller ikke behov for ham i en topp-seks-klubb i Premier League. Jeg håper han kan bli der han er. Forsvinner han, tror ikke jeg Milan klarer å erstatte ham, sier han.

– Jeg ville likt å spille for Liverpool igjen

Skulle en overgang bli en realitet, kan Suso igjen gå på «billigsalg». I intervjuet med The Guardian bekreftet spilleren at han har en utkjøpsklausul, som sies å ligge på 40 millioner euro – 381 millioner kroner etter dagens kurs.

AC Milan skal være desperate etter å fornye spillerens kontrakt for å eliminere klausulen. Før sommeren insisterte Suso på at han er fornøyd med å bli værende i motebyen, men virket heller ikke å være fremmed for en overgang.

Og heller ikke til gamleklubben.

– Premier League-fotball er annerledes. Jeg vil kalle det spesielt. En dag ville jeg likt å spille for Liverpool igjen. Jeg vokste opp der, og det er en stor klubb, ble stjernespilleren sitert av The Guardian.

I kveld er Suso sannsynligvis med fra start når AC Milan besøker Real Betis i Europaligaen. Kampen kan du se på TV 2 Sumo fra klokken 20.45!