står i fare for å synke:
Fregatt og tankbåt kolliderte i Hordaland – 137 evakuert
ØYGARDEN/HORDALAND (TV 2): 137 mennesker er evakuert fra fregatten KNM «Helge Ingstad», etter at den kolliderte med en tankbåt. Fregatten tar inn mye vann, og det er fare for at den kan synke.
Klokken 04.40 natt til torsdag meldte brannvesenet i Hordaland at en tankbåt og fregatt har kollidert i Øygarden.
137 mennesker om bord på fregatten KNM «Helge Ingstad» er evakuert til Stureterminalen.
Syv av disse er lettere skadd.
VIDEO: Se video fra stedet øverst i saken.
Tankbåten Sola TS, som har et mannskap på 23, har det gått bra med. Båten har kun fått mindre skader og alle i mannskapet er uskadd.
Fregatten står med baugen opp i fjæra ved nærolje- og gassterminalen Stureterminalen i Øygarden i Hordaland.
– KNM «Helge Ingstad» har kollidert med en annen båt. Fregatten har gått på land, og tar nå inn vann. Kapteinen har valgt å evakuere hele båten, sier redningsleder Eirik Walle ved Hovedredningssentralen Sør til TV 2 klokken 05:05.
Stor redningsaksjon
Han forteller at de sammen med politi organiserer evakuering og mottak ved hjelp av flere fartøyer og redningshelikopter. Politi og personell fra Forsvaret tar hånd om de evakuerte.
- Norsk fregatt i Nansenklassen.
- Har vært i bruk siden 2009.
- Deltok i desember 2013 til mai 2014 i uttransportering av kjempiske våpen fra Syria i operasjonen RECSYR
- 134 meter lang, 16,8 meter bred og 32 meter høy.
- Har en toppfart på 26 knop.
- Normal besetning på 132. Lugarkapasitet til 146 personer.
Kilde: Forsvaret.no
Redningsleder Ben Vikøren i HRS sier at de har mye ressurser i området.
– Det er rolige forhold og godt vær. Vi har mye ressurser i området som kan ta imot folk. Det er taubåter fra Sture, brannbåter, redningsskøyter, og andre båter som har kommet til, sier han.
Det er innført en sikkerhetssone på 500 meter på området rundt den havarerte fregatten.
– Det har sammenheng med at man ikke skal være til hinder for de fartøyene som deltar i bergingsaksjonen. Og dessuten er det, av naturlige grunner, ikke uvanlig at et marinefartøy har ammunisjon om bord, sier Anders Bang-Andersen, pressesjef i Hovedredningssentralen (HRS).

– Fare for at fartøyet går ned
Redningsleder Walle opplyste til TV 2 klokken 06.10 at 127 personer var evakuert fra båten.
Et essensielt personale på 10 stykker var fortsatt er igjen på båten og arbeidet med å stanse lekkasjen, men etter kort tid ble også disse evakuert.

– Det betyr at kapteinen om bord har vurdert situasjonen såpass alvorlig at det ikke er tilrådelig å ha personer om bord. Rent konkret betyr det at lekkasjen er ute av kontroll, og i den grad at det går sin gang, er det fare for at fartøyet kan gå ned, sier Walle til TV 2 klokken 06.40.
Han opplyser om at at han er ukjent med dybdeforholdene der båten er gått på grunn.
Ukjent årsak
Ifølge Walle er det fortsatt uklart hvordan ulykken skjedde, men tankeren Sola TS skal ha vært fullastet, og på vei ut fra Stureterminalen før ulykken inntraff.
– Det aller viktigste for oss i denne situasjonen har vært å få mannskapet i sikkerhet, sier Eystein Kvavring, kommunikasjonssjef i Forsvaret.
– Hva som faktisk har skjedd, det må vi komme tilbake til. Det er Statens havarikommisjon som vil ettergå alle detaljene rundt hva som har skjedd i denne situasjonen, sier Kvavring.
#øygarden: #redningsskøyta Kristian Gerhard Jebsen II har deltatt i evakueringen av mannskapet fra #fregatten #helgeingstad etter at den kolliderte med tanksskip. Foto: REdningsskøyta K. G. Jebsen pic.twitter.com/vCMou36ozI
— redningsselskapet (@NSSR) November 8, 2018
TV 2s reportere på stedet får opplyst at det er ustabile torpedoer om bord på «Helge Ingstad», og at det er deler av årsaken til sikkerhetssonen som er innført.
– Jeg vil ikke spekulere i våpensystemene om bord, men det er ingen grunn til å være bekymret for det. Vi har god skadestedsledelse på plass, og vi gjør det vi kan for å berge fartøyet, sier Kvavring.
KNM «Helge Ingstad» er Forsvarets stolthet, og det 134 meter lange fartøyet har blant annet deltatt i uttransportering av kjempiske våpen fra Syria. Dette skjedde i operasjonen RECSYR, fra desember 2013 til mai 2014.
Equinor stenger ned
Etter sammenstøtet har Equinor bestemt å stenge ned driften på anlegget.
– Personell på Sture som ikke har beredskapsoppgaver blir også evakuert. Nedstengning og evakuering gjennomføres som et føre-var-tiltak, skriver Equinor i en pressemelding.
Stureterminalen er en olje- og gassterminal og utskipningshavn for råolje og LPG.