President Donald Trump speaks during a news conference in the East Room of the White House, Wednesday, Nov. 7, 2018, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
President Donald Trump speaks during a news conference in the East Room of the White House, Wednesday, Nov. 7, 2018, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci) Foto: Evan Vucci

Nasjonalisten Trump på krigsstien

WASHINGTON D.C. (TV 2): Den amerikanske presidenten inviterte oss journalister i Washington til Det hvite hus dagen derpå. Donald Trump skulle fortelle at valget var en suksess for ham selv og republikanerne. Det gikk ikke så bra.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Trump så ikke veldig lykkelig ut da han steg opp på podiet i Østrommet. Republikanerne gikk tross alt på et nederlag da de mistet kontrollen over representantenes hus.

Men en stund holdt han masken, og fortalte de fremmøtte om hvor mye bedre resultater han hadde fått i forhold til sine forgjengere. Republikanerne sikret tross alt fortsatt flertall i senatet.

Så kom spørsmålene fra journalistene Trump ikke liker. Da CNNs Jim Acosta konfronterte Trump med at presidenten har hevdet at immigranter på vei til USA er en invasjon, eksploderte Trump.

En medarbeider forsøkte å røske mikrofonen ut av CNN-reporterens hånd.

De neste journalistene som stilte spørsmål ble behandlet på samme vis.

«Sitt!» kommanderte presidenten en journalist som hadde reist seg. «Stille!» sa han da han ikke likte spørsmålene eller de som stilte dem.

Donald Trump avbrøt reportere og gjorde det klart at hvis media hadde stilt hyggeligere spørsmål, skulle de få en annen behandling. Han har virkelig ingen forståelse av hva pressens rolle er.

Da en farget journalist reiste seg og spurte presidenten hvorfor han for en uke siden erklærte seg selv som nasjonalist, og om han ikke trodde dette kunne oppildne hvite nasjonalister, eksploderte presidenten på nytt.

Han så den fargede kvinnen inn i øynene og sa at hennes spørsmål var rasistisk. I tilfelle noen skulle ha misforstått hva han mente, gjentok han dette flere ganger.

Han forsøkte å gjøre henne, den svarte kvinnen, til rasist.

På spørsmål om hvorfor han ikke holdt president Vladimir Putin ansvarlig for Russlands annektering av Krimhalvøya fra Ukraina, svarte Trump så unnvikende som mulig, før han kom på hvem han ville holde ansvarlig for russiske krigshandlinger.

«Obamas regime tillot annekteringen av Krim,» sa Donald Trump.

Nok en gang viser han sterk uvilje mot å kritisere Vladimir Putin, noe som selvfølgelig bidrar til økte spekulasjoner om Kreml er i posisjon til å presse Trump.

«Jeg vil samarbeide med demokratene. Ja, jeg ser frem til det, selv om dere ikke tror det,» sa presidenten til pressen.

Men så kom spørsmålet om hva han vil gjøre hvis demokratene krever at Donald Trump legger frem selvangivelsen sin, eller om de vil etterforske Trumps forbindelser til land som Russland og Saudi-Arabia.

Med flertall i representantenes hus, er demokratene i posisjon til å iverksette slik gransking.

Med ett var alle pene ord om samarbeid på tvers av politiske skillelinjer vekk. Donald Trump truet med å slå tilbake dersom han blir utsatt for det han omtalte som et potensielt angrep av demokratene.

Så tok han et steg langt vekk fra demokratiske prinsipper. Presidenten truet med å sette sitt eget føderale politi inn mot politiske motstandere, hvis de ikke lot ham være i fred.

Tygg litt på den!