ILLUSTRASJONSFOTO: Sjakksporten har fått positive dopingprøver i fanget de siste to årene. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix.
ILLUSTRASJONSFOTO: Sjakksporten har fått positive dopingprøver i fanget de siste to årene. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix.

Flere sjakkspillere har testet positivt de siste årene – varsler dopingtesting i VM

– Statistikken i sjakk får sikkert mange til å heve øyenbrynene, men jeg er ikke overrasket, sier Mads Kaggestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når Magnus Carlsen og Fabiano Caruana starter kampen om VM-tittelen fredag ettermiddag i London, vil de bli gjenstand for dopingtester én eller flere ganger i løpet av de nesten tre ukene kampen foregår.

Det bekrefter Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) til TV 2.

Funnene de siste to årene gjør at de ikke har mye valg.

Tre positive prøver på to år

For selv om en rekke profilerte sjakkspillere gjennom årene har motsatt seg dopingtesting og hevdet at prestasjonsfremmende midler ikke eksisterer i sjakksporten, viser statistikken noe annet.

Den årlige oversikten til Verdens antidopingbyrå (WADA) for 2017 viser at to av totalt 102 prøver som ble tatt i sjakksporten var positive.

Av 55 i 2016, var én positiv.

Antallet tester som blir tatt er ekstremt lavt sammenlignet med de fleste andre idretter, men prosentandelen som er positive er høy.

Av alle tester WADA hadde registrert på tvers av alle idretter i 2016, var 1,6 prosent positive. I 2017 var prosentandelen på 1,43. Med sine nesten to prosent ligger altså sjakksporten over gjennomsnittet begge de to siste årene.

– Vi vet at studenter doper seg

Tallene beviser dog på ingen måte at doping er et veldig stort problem i sjakk, men de beviser i alle fall at utøvere leverer fra seg positive prøver i en sport hvor det tidvis blir hevdet at det aldri skjer.

– Statistikken i sjakk får sikker mange til å heve øyenbrynene, men jeg er ikke overrasket over at det positive dopingprøver også i sjakk, sier Mads Kaggestad, TV 2s dopingekspert.

– Årsaken til de positive prøvene er enten at sjakkspillere ikke har et bevisst forhold til at de kan bli utsatt for en dopingtest, og at de derfor ikke tenker på hva de får i seg som faktisk står på forbudslista, eller at det mentale presset og kravet til konsentrasjon som sjakkutøvere utsettes for gjør at de velger å ta stoffer som bidrar til å hjelpe dem med å holde seg fokusert og konsentrert. Vi vet at studenter doper seg på blant annet ritalin for å holde seg konsentrerte og mer mentalt utholdende. Da overrasker det ikke meg om noen vil forsøke å oppnå samme effekt i sjakk. Å være verdens beste sjakkspiller innebærer stor prestisje og store pengesummer. Da vil det være utøvere som ønsker å gjøre mer enn det de bør for å lykkes, akkurat som i alle andre idretter, påpeker han.

Vanndrivende stoffer og maskerende midler

Alle de tre positive prøvene var positive for det WADA omtaler som «diuretics and other masking agents». På norsk: vanndrivende stoffer og såkalte «maskerende midler», altså stoffer som skjuler bruk av andre forbudte stoffer.

To av prøvene ble tatt at det portugisiske antidopingbyrået, mens den andre ble tatt av det tyske.

Statusen på sakene er høyst uklar. Det tyske antidopingbyrået opplyser til TV 2 at vedkommende som testet positivt kunne dokumentere at han måtte ta stoffet av medisinske grunner, noe som resulterte i at personen ikke ble utestengt.

Verken Det portugisiske antidopingbyrået eller FIDE har klart å gi et svar på hva som skjer med de to andre sakene.

FIDE tok totalt seks prøver i 2017. I 2016 tok de 16.

Oppsiktsvekkende forskning

At FIDE vil teste Carlsen og Caruana i løpet av VM-kampen er ikke overraskende. Det meste av FIDEs minimale testing skjer nemlig nettopp i VM-kampene.

FIDE sluttet seg til WADA-koden tilbake i 1999 og har siden den gang gjennomført det som kan beskrives som sporadisk testing.

En mye omtalt studie fra nesten to år tilbake i tid, publisert i European Neuropsychopharmacology, gjorde imidlertid at doping ble et tema også i sjakksporten.

Den viste nemlig at bruken av sentralstimulerende stoffer som metylfenidat (kjent i Norge under produktnavnet Ritalin) og modafinil kunne øke prestasjonene med helt opp til 15 prosent. Store mengder koffein gjorde også betydelige utslag.

Det viktigste funnet til studien var at spillerne som brukte disse preparatene tok bedre beslutninger når de ikke var under sterkt tidspress.