DRAPSTILTALT: Svein Jemtland er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland i romjulen i fjor. Mandag skal saken opp for tingretten.
DRAPSTILTALT: Svein Jemtland er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland i romjulen i fjor. Mandag skal saken opp for tingretten. Foto: Privat

Ville ha lukkede dører når barna forklarer seg – avslått av tingretten

Både påtalemyndigheten, barnas bistandsadvokat og tingretten har motsatt seg Svein Jemtlands ønske om lukkede dører under barnas forklaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svein Jemtland har i tillegg begjært lukkede dører under den delen av sin egen forklaring som omhandler de to barna.

– Vi har begjært lukkede dører under avspillingen av barnas tilrettelagte avhør, samt en liten flik av hans egen forklaring, bekrefter Jemtlands forsvarer Christian Flemmen Johansen overfor TV 2.

Den begjæringen har både bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen og påtalemyndigheten motsatt seg.

Ville bytte dommer

TV 2 får i ettermiddag bekreftet at Svein Jemtlands begjæringer er blitt avslått av tingretten på Hamar.

– Vi synes det er veldig merkelig. Vi må ha en felles interesse av at disse barnas påkjenning er så liten som mulig, sier Johansen.

Avhørene med barna vil bli avspilt tidlig i rettssaken.

– Svein Jemtland ønsker å skåne barna sine mest mulig og er veldig opptatt av deres ve og vel. Han vil ikke at det skal bli så mye oppmerksomhet rettet mot dem. De bor i området og bør beskyttes så mye som mulig, fortsetter han.

– Åpenhet er utgangspunktet

Reiestad Hansen kommer med følgende kommentar overfor TV 2 onsdag:

– Åpenhet er utgangspunktet i alle rettssaker. Det skal helt spesielle årsaker til for å lukke dørene under en hovedforhandling, men utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier hun.

TV 2 er kjent med at Jemtlands forsvarere i forrige uke ba retten undersøke en mulig inhabilitet hos den ene meddommeren. Retten kom denne uken til at meddommeren ikke er inhabil.

– Vi tar rettens avgjørelse til etterretning, sier Johansen onsdag.

Drapssaken mot Svein Jemtland begynner i Hedmarken tingrett mandag. Påtalemyndigheten mener å kunne føre bevis for at Jemtland 29. desember i fjor skjøt kona si i pannen.

Flemmen Johansen understreker at Svein Jemtland vil forklare seg i åpen rett om det som skjedde.

– Han ønsker på ingen måte å stikke seg unna, understreker forsvareren.

Påtalemyndigheten mener at Svein Jemtland etter drapet fraktet kona til Våler kommune og dumpet henne i Glomma. Skuddet i hodet ga Janne Jemtland livstruende skader, men dødsårsaken var drukning, ifølge obduksjonsrapporten.

Pågrepet etter to uker

Politiet mener også at Svein Jemtland forledet politiet ved å plante konas blod to steder i Brummundal.

Saken ble først etterforsket som en forsvinning, men to uker etter at Janne Jemtland forsvant ble ektemannen arrestert. Bakgrunnen for pågripelsen var funn som ble gjort av kriminalteknikere på parets bopel.

Dagen etter arrestasjonen ble liket av Janne funnet på bunnen av Glomma i Våler kommune.

Det er ikke kjent hva påtalemyndigheten mener var motivet for drapet. Svein Jemtland nekter straffskyld for forsettlig drap, og det har i avhør kommet frem at han mener skuddet gikk av ved et uhell.

– Hva er det han forklarer om dette?

– Det kan jeg ikke kommentere, sier Flemmen Johansen.