TAPTE: Mahad fikk avslag på anken om å få bli i Norge.
TAPTE: Mahad fikk avslag på anken om å få bli i Norge. Foto: Pedersen, Terje

Mahad Mahamud fikk avslag på anken om å få bli i Norge

Bioingeniøren Mahad Mahamud har i Borgarting lagmannsrett fått avslag i sin anke om utvisning fra landet og tilbakekalling av sitt norske statsborgerskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mahad Mahamud hadde bodd i i Norge i 17 år da UDI tok fra ham statsborgerskapet etter anonyme tips om at han jukset da han kom til landet.

Aftenposten skriver at Borgarting lagmannsrett fant i likhet med tingretten at det var sannsynlig at Mahamud hadde gikk uriktige opplysninger om sin bakgrunn, som var avgjørende for at han fikk opphold og senere statsborgerskap i Norge.

Fikk opphold

«Endringer, motsigelser og troverdighetsbrister i forklaringene tilsa at påliteligheten av opplysningene var lav. Utvisningen er ikke uforholdsmessig, særlig i betraktning av at hele oppholdet her i landet var basert på feilaktig faktum», heter det blant annet i dommen.

Da Mahad Mahamud kom til Norge i 2000 oppga han å være 14 år og somalisk statsborger. Etter først å ha fått avslag på asylsøknaden, ble han innvilget midlertidig opphold og i 2008 norsk statsborgerskap.

Jobbet som bioingeniør

Den unge mannen utdannet seg til bioingeniør og fikk jobb ved Ullevål sykehus, men i 2013 fikk Utlendingsnemnda (UNE) et tips om at han hadde ført norske myndigheter bak lyset.

Politiet ble koblet inn og gransking ble iverksatt. Tre år senere konkluderte UNE med at den da 29 år gamle bioingeniøren ikke kommer fra Somalia og han mistet både sitt norske statsborgerskap og jobben.

Han gikk da til sak for å få omgjort vedtaket, men Oslo tingrett konkluderte imidlertid med at Mahmuds somaliske fødselsattest var forfalsket, at han trolig var mellom 18 og 20 år da han ankom Norge og at han og familien kommer fra Djibouti.

Denne dommen er nå stadfestet av Borgarting lagmannsrett.

(©NTB)