MÅ RIVE IGJEN: Leif Kokkersvold er opprørt over at de må rive huset for andre gang, for å gi plass til ny motorvei,
MÅ RIVE IGJEN: Leif Kokkersvold er opprørt over at de må rive huset for andre gang, for å gi plass til ny motorvei, Foto: Privat

Leif må rive huset, for andre gang, for å gi plass til ny E18

Leifs barndomshjem ble revet for å gi plass til E18. Nå skjer det samme på nytt. – Jeg hadde aldri drømt om at vi kunne bli rammet to ganger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1973 ble Leif Kokkersvolds (64) barndomshjem revet, da det ble bygget ny E18 gjennom Vestfold og Telemark.

Boligen utenfor Porsgrunn ble jevnet med jorden og en ny bolig ble reist, for erstatningssummen fra Statens vegvesen.

I 1974 sto det nye huset ferdig, et par hundre meter fra den forrige boligen.

Leif og kona Ellen overtok barndomshjemmet hans fra moren i 1977. Da var familien sikker på at de kom til å bo i denne boligen i generasjoner fremover.

Men den gang ei.

Det var Telemarksavisa som omtalte saken først.

Fikk sjokk

I 2013 begynte Statens vegvesen å planlegge ny E18 i området. Familien Kokkersvold hadde ikke trodd at det deres tur denne gang. Sjokket var derfor stort da de ble informert om at både huset og garasjen igjen måtte rives for å gi plass til ny motorvei.

– Jeg hadde aldri drømt om at vi kom til å bli rammet to ganger. Det er veldig spesielt, sier Kokkersvold til TV 2.

Da det etter hvert ble innkalt til informasjonsmøte, ventet en ny overraskelse for ekteparet.

– Vi fikk beskjed om at vi ikke kommer til å få mer enn salgsverdi for boligen. Vi vil ikke kunne forvente at erstatningen dekker nok til å bygge opp et tilsvarende hus til det vi har nå. Det er svært skuffende, sier Leif Kokkersvold.

Han har lagt ned mye penger både i boligen og eiendommen de senere årene. Leif, som har en stor interesse for gamle biler, har også bygd seg et verksted hvor han bruker mye tid etter han ble pensjonist.

Føler seg overkjørt

​Ekteparet føler behandlingen de får er svært urimelig. De ønsker erstatning som dekker utgiftene til en lignende bolig, samt verkstedbygget som de har i dag.

– Vi føler oss overkjørt av Nye Veier, som står for veiprosjektet. De bør behandle oss bedre enn dette. Jeg er født og oppvokst her. Jeg skulle gjerne ha bodd her videre, sier Kokkervold.

I forbindelse med regulering av ny E18 Langangen – Rugtvedt må 18 boliger rives, for å gi plass til den nye motorveien.

Flere av boligeierne har allerede inngått avtale med Nye Veier AS om innløsing av bolig. For ekteparet Kokkersvold sin del, venter de på taksering av eiendommen.

– Oppleves som et overgrep

Fagansvarlig Magne Bye for grunnerverv i Nye Veier sier at boliginnløsning er noe av det vanskeligste når det gjelder bygging av nye veier.

– Å måtte flytte for å gi plass til en motorvei, vil for mange oppleves som et overgrep fra storsamfunnet. Vi skjønner at dette er vanskelig for de berørte. Nettopp derfor er det viktig at vi har gode prosesser på dette, noe vi føler vi har, sier Bye.

Bye sier at det er veldig spesielt at en familie må innløse huset for andre gang på grunn av ny E18.

– Akkurat dét er svært spesielt og vi kan ikke annet enn å føle med dem, sier Bye.

Han sier at de ikke er pliktig til å finne ny bolig til de som rammes, men erstatningen som ytes skal sette de berørte i stand til å skaffe seg en bolig ned «nødvendig bofunksjon». Man har uansett krav på å få erstattet boligens markedsverdi, for å finne den benytter Nye Veier objektive fagpersoner.

– Vi er opptatt av at alle boligeiere som blir rammet skal behandles rettferdig og med respekt. Vi anbefaler også grunneiere om å benytte seg av advokat i denne prosessen, slik at de og vi har ytterligere trygghet for at deres rettigheter blir ivaretatt, sier Bye.