SVETT: Det blir hett når Norges fem beste triatlon-utøverene trener sammen i et rom som holder nesten 37 graders varme.
SVETT: Det blir hett når Norges fem beste triatlon-utøverene trener sammen i et rom som holder nesten 37 graders varme.

Trener i ekstremvarme mot OL i Tokyo: – Det blir vondt

OL i Tokyo i 2020 spås å slå alle varmerekorder - derfor tar de norske triatlon-utøverne ekstreme grep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Værrapportene fra Tokyo i august de siste ti årene er nådeløse.

De viser en snittvarme på 30-33 grader, og kombinert med 70-80 prosent luftfuktighet vil temperaturen oppleves mellom 35-48 grader!

Derfor tar Olympiatoppen grep, og bygger et eget varmerom for de norske OL-utøverne.

En av idrettene som er spesielt utsatt er triatlon.

– Det er litt skummelt å tenke på at det blir tidenes varmeste OL. Så vi må bruke tiden godt, og lære oss hvordan det er å trene i så høy varme. Du kan ikke komme til OL i ditt livs form, og gå på en varmesmell. Det blir vondt, men forhåpentligvis litt mindre vondt for meg enn for de andre, forteller Kristian Blummenfelt til TV 2.

Han fikk en 13. plass i OL i Rio i 2016, men da var temperaturen en helt annen.

Til OL i Tokyo får Blummenfelt forhåpentligvis selskap av både Gustav Iden, Casper Stornes, Jørgen Gundersen og Lotte Miller.

Bygger eget rom for OL-varmen

For å møte de ekstreme utfordringene bygger Olympiatoppen nå et eget varmerom, som skal stå ferdig i starten av desember.

Landslaget i triatlon har likevel startet arbeidet, og har trent i improviserte varmerom med varmeovner som skrur temperaturen opp mot 40 grader.

– Du blir helt slapp. Du får vondt i hodet, og det er lettere å møte veggen mye tidligere enn du er vant til, forklarer Blummenfelt.

Gustav Iden ser frem mot forhåpentligvis sitt første OL, og er sikker på at grepene som nå tas i forberedelsene vil gi utslag.

– Jeg tror det vil hjelpe oss veldig mye med varmerom her på Olympiatoppen. Vi kan gjøre litt forskning i forkant av OL. Både i forhold til tiltak før konkurransen, og hvordan vi presterer underveis i konkurransen. Jeg håper Olympiatoppen kan bruke det på andre utøvere også, så de har oversikt over alle mulige tiltak vi kan gjøre for å vinne OL-gull, understreker Iden.

Kombinerer varmerom med høydetrening

Triatlon-utøverne har brukt høydetrening systematisk i flere år, og vil også trene i høyden frem mot OL.

I tillegg har de nå eksperimentert med varmerom i høyden i Sierra Nevada, der utøverne trener på lav intensitet for å ikke overbelaste kroppen.

– Vi har brukt varmerom nå kombinert med høydetrening. Der fyrer vi opp temperaturen til 37 grader, også inn og trene. Det er jo ganske koselig når fem syklister svetter inne i et varmt rom, og masse svette ligger på gulvet. Det er også veldig, veldig hardt. Når pulsen begynner å bli høyere enn watt-målingene skjønner du at belastningen på kroppen er stor, forklarer Iden.

Testene så langt er positive, selv om det balanseres på en knivsegg for å ikke overbelaste kroppen.

Utøverne selv er positive til opplegget, og det planlegges blant annet 28 dagers lang høydeleir neste sommer med bruk av klimarom.

– Vi må trene i varmen, og bruke varmerom for å klare å forberede kroppen på de temperaturene vi kommer til å møte i Tokyo. Det vil jo bli tøft for alle, så det handler om å gjøre forberedelsene enda litt bedre enn de andre, sier Blummenfelt.

For 13. plassen fra Rio er ifølge dem selv moden for forbedring.

– Vi kommer garantert hjem med medalje fra OL, avslutter Iden med et smil.