Slik så inngangsdøren ut etter drapet.
Slik så inngangsdøren ut etter drapet. Foto: Magnus Braaten / TV 2

MC-drapet i Asker:

Drapstiltalt (34) erkjenner vold: – På feil sted til feil tid

SANDVIKA (TV 2): 34-åringen sier han havnet i MC-miljøet ved en tilfeldighet og aldri hadde møtt den 31 år gamle norsk-iraneren han er tiltalt for å ha drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den drapstiltalte mannen inntok vitneboksen i Asker og Bærum tingrett onsdag ettermiddag.

I motsetning til sin medtiltalte kompis (29) husker han mye fra søndag 22. januar i fjor, kvelden de to skal ha drept 31-åringen med vektstang. De nekter begge straffskyld for drap.

– Vi møttes på Ramstadsletta før vi dro hjem til ham første gangen, sier 34-åringen.

Fikk drapstrusler

Ifølge tiltalen møtte flere medlemmer av MC-gjengen Rock Machine opp på døra til det 31 år gamle eks-medlemmet på Blakstad i Asker omkring klokken 15.00. Den drapstiltalte 34-åringen sier han sto i bakgrunn mens det «ble slengt litt dritt fram og tilbake».

Fordi 31-åringen hevdet å ha ringt politiet, forlot gjengen adressen.

– Jeg og N.N. (den drapstiltalte 29-åringen) ble enige om å ta noen øl på en pub i Oslo. Planen var egentlig å dra hjem til meg, men så fikk N.N. (29-åringen) en del trusler og drapstrusler, sier 34-åringen.

Meldingene kom fra 31-åringen og er av en grov karakter. Flere av dem retter seg mot 29-åringens barn og daværende kjæreste.

– Holdt meg i bakgrunn

De to dro videre til en annen pub mens de konfererte med andre medlemmer i Rock Machine gjennom en gruppesamtale på Facebook. En gang før klokken 21.15 bestemte de seg for å reise tilbake til 31-åringen.

– Jeg ble egentlig bare med ved en tilfeldighet, siden jeg og N.N. (29-åringen) hadde tatt noen øl. Jeg hadde ikke noe med den saken der å gjøre. Han skulle ut og prate med N.N. (fornærmede) om truslene, og han ville at jeg skulle bli med, forklarer 34-åringen.

Han forteller at han aldri hadde møtt fornærmede før den aktuelle søndagen i januar i fjor. I gruppesamtalen skrev 34-åringen at han «hadde ryggen til» kompisen.

– Jeg visste ikke helt hva slags person dette var. Jeg holdt meg litt i bakgrunn, så N.N. (29-åringen) kunne ta seg av den samtalen.

– Hva tenkte du kunne skje? vil statsadvokat Carl Fredrik Fari vite.

– Jeg vet ikke, kanskje en konfrontasjon, svarer 34-åringen.

– Har du noe erfaring fra slike situasjoner?

– Nei.

– Er du en fyr å ha med seg hvis det oppstår en konfrontasjon?

– Nei, altså, jeg regner jo med at jeg klarer å skille folk i hvert fall, svarer han.

DRAPSVÅPENET: Den 31 år gamle mannen ble drept med 23 slag mot hodet og nakken. Drapsvåpenet var denne vektmanualen, som han også selv skal ha brukt som slagvåpen tidligere samme dag. Foto: Politiet
DRAPSVÅPENET: Den 31 år gamle mannen ble drept med 23 slag mot hodet og nakken. Drapsvåpenet var denne vektmanualen, som han også selv skal ha brukt som slagvåpen tidligere samme dag. Foto: Politiet

Da 29-åringen banket på døren, ble han umiddelbart slått ned med en vektmanual, ifølge begge de drapstiltaltes forklaringer. Derfra og ut hevder 29-åringen at han ikke husker noe som helst, og 34-åringens forklaring er derfor helt sentral i saken:

– Han falt bakover og landet på ryggen, så jeg hjalp ham opp og brukte en stein til å knuse ruta. N.N. (29-åringen) gikk først inn, og da jeg kom inn, hadde det allerede oppstått en slåsskamp, forteller han.

Opptatt av hund

Inne i leiligheten stjal en aggressiv vakthund av typen dogo canario tiltaltes oppmerksomhet. Først da 29-åringen smalt i bakken, brøt 34-åringen inn.

Han forteller detaljert om voldshandlingene som fulgte de neste minuttene, der han mener det ble delt ut flere spark og slag. Mens 34-åringen holdt fornærmede fast på gulvet, skal 29-åringen ha slått ham med vektmanualen.

34-åringen husker kun ett slag, men obduksjonsrapporten viser at fornærmede ble slått 23 ganger.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari og 34-åringens forsvarer Mette Yvonne Larsen.
Statsadvokat Carl Fredrik Fari og 34-åringens forsvarer Mette Yvonne Larsen.

I avhør har 34-åringen forklart at drapet over hodet ikke var planlagt. Faktisk var ingen av turene ut til 31-åringen planlagte, ifølge tiltalte.

I det hele tatt var det kun tilfeldigheter og litt prat på fest som hadde gjort at han to måneder tidligere meldte seg inn i MC-gjengen. «Jeg var bare på feil sted til feil tid», har han forklart.

Medtiltalt husker ingenting

Før 34-åringen inntok vitneboksen tirsdag, gjorde tingretten seg ferdig med forklaringen til 29-åringen. Han hevder han ikke husker noe som helst fra drapshendelsen eller resten av søndagskvelden. Også minnene fra den påfølgende morgenen på et hotell ved Gardermoen, der de to hadde sjekket inn under falske navn, er svake.

FORSVARER: Advokat Johannes Wegner Mæland forsvarer den drapstiltalte 29-åringen, som ikke erkjenner straffskyld for drap. Foto: Magnus Braaten / TV 2
FORSVARER: Advokat Johannes Wegner Mæland forsvarer den drapstiltalte 29-åringen, som ikke erkjenner straffskyld for drap. Foto: Magnus Braaten / TV 2

For påtalemyndigheten er det et sentralt tema hvorvidt 29-åringen faktisk ikke husker eller om han ikke ønsker å fortelle.

– Det er noe vi vil komme tilbake til i prosedyren, sier statsadvokat Carl Fredrik Fari til TV 2.

Sju tiltalt

Rettssaken mot sju tidligere medlemmer av Rock Machine MC vil vare i drøyt fem uker i Asker og Bærum tingrett. Det er kun to av dem som er tiltalt for drapshandlingen, mens de fem andre er tiltalt for blant annet medvirkning til grov vold og for å ha skjult spor.

Med unntak av én tiltalt som erkjenner å ha truet 31-åringen, nekter alle de sju tiltalte straffskyld for alle tiltalens punkter.