Ekte husmannskost hos Wenche

Erter, kjøtt og flesk servert med gulrot, kålrot og potet.

Lokale tradisjoner avgjør hva slags kjøtt som brukes og hvordan retten lages. Salt svinekjøtt eller salt eller røkt svineknoke er vanlig, men også salt lammekjøtt eller storfekjøtt kan brukes. Denne oppskriften kommer fra Wenches familie.

Dette trenger du:

  • Ca. 250 g tørre gule erter
  • Ca. 1 ½ l vann
  • 1 røkt svineknoke
  • 200-250 g lettsaltet lammekjøtt (se tips)
  • 1 løk
  • 2-3 hele nellik
  • 3 gulrøtter
  • ½ - 1 purre (avhengig av størrelse)
  • 1 ss mykt smør
  • 1 ss hvetemel
  • Salt, grovmalt pepper evt. litt sukker
  • Frisk timian

Slik gjør du:

Legg ertene i bløt over natten og sil av bløtevannet.

Skyll av saltet fra knoke og kjøtt. Lag et par snitt inn til benet på knoken. Stikk nellik i den hele skrellede løken. Legg knoke, kjøtt, løk og erter (uten bløtevann) i en gryte og fyll på med kaldt vann til det dekker kjøtt og grønnsaker.

Kok opp og la retten trekke i 1-1 ½ time til kjøttet er mørt og ertene kokt. Skum av kraften et par ganger under trekketiden.

Hele gulrøtter og skiver av kålrot får trekke med de siste 15-20 min. Mens erter og kjøtt koker, rører du sammen smør og mel. Ta opp kjøtt, løk og grønnsaker.

Rør smør og melblandingen inn i ertene og kok opp under lett omrøring. Ta nellik ut av løken og finhakk løken. Ha den i gryten med erter. La alt trekke i 6-8 min. Smak til med salt, pepper og evt. litt sukker for å fjerne den bitre smaken som følger med salt kjøtt.

Skjær knoke og kjøtt i skiver og server med gulrøtter, kålrot i skiver og de gule ertene. Kokte poteter hører med, gjerne også flatbrød og sennep.