PIONER: Juristen Sharice Davids representerer minoriteter på flere måter når hun nå tar fatt på sin politikergjerning i Representantenes hus. Whitney Curtis/Getty Images/AFP
PIONER: Juristen Sharice Davids representerer minoriteter på flere måter når hun nå tar fatt på sin politikergjerning i Representantenes hus. Whitney Curtis/Getty Images/AFP

Sharice (38) skrev historie da hun ble valgt til kongressen

Sharice Davids er den første kvinnen med bakgrunn fra urfolket og den andre åpent lesbiske som er valgt til den amerikanske kongressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ja, og så har hun bakgrunn som topputøver innen kampsporten MMA.

Men først og fremst er Sharice Davids jurist og politiker. I mellomvalget 6. november slo hun sin republikanske motstander Kevin Yoder og ble dermed også første kvinne til å representere Kansas' 3. distrikt i Representantenes hus.

– Thank you, twitret Davids etter at seieren var et faktum.

Davids er bare den andre åpent lesbiske politikeren som velges til kongressen, ifølge CNN. Den demokratiske Wisconsin-senatoren Tammy Baldwin har tidligere stått fram som lesbisk.

Det er også verdt å merke seg at den nyvalgte kongresskvinnen representerer en stat hvor velgerne tradisjonelt stemmer republikansk. Under presidentvalget i 2016 fikk Trump 56,2 prosent av stemmene. Kansas har ikke stemt for en demokratisk presidentkandidat siden 1964.

Har bodd og jobbet på reservater

Sharice Davids er medlem av Ho-Chunk Nation stammen, en stamme amerikanske urfolk i Wisconsin. Hun vokste opp med en alenemor og studerte jus ved Cornell Law School. Davids har konkurrert både som amatør og profesjonell utøver i MMA og har bodd og jobbet på reservater for amerikanske urfolk.

– Jeg er stolt av å komme fra Kansas. Men jeg har blitt motløs av å se hvordan vårt distrikt har blitt representert i kongressen. Vi fortjener en stemme som representerer våre verdier og våre interesser, skriver Davids på sin hjemmeside.

To kvinner fra det amerikanske urfolket ble valgt i tirsdagens valg. Deb Haaland er den andre. Haaland vant valget i 1. distrikt i New Mexico.

– Ligger ti år etter Europa

Riksrevisor og tidligere Høyrepolitiker Per-Kristian Foss ønsker USA velkommen etter i valg av homofile og andre minoriteter.

STORE ENDRINGER: Per-Kristian Foss opplever ikke lenger at seksuell legning er noe stort tema i samfunnet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STORE ENDRINGER: Per-Kristian Foss opplever ikke lenger at seksuell legning er noe stort tema i samfunnet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– De ligger i hvert fall ti år etter Europa. I Europa har åpent homofile vært medlemmer av parlamenter og regjeringer i mange år, så det er ikke noe nytt i Europa, og nå begynner USA å komme etter, sier Foss til TV 2.

Selv sto han fram som homofil under Høyres årsmøte i 2000. Han skulle velges til leder og syntes det var naturlig å fortelle åpent om sin legning.

– Responsen fra Høyre var udelt positiv. Jeg fikk trampeklapp og gode tilbakemeldinger både fordi jeg fortalte det offentlig og fordi jeg sa tydelig det mange hadde trodd. Jeg fikk også en haug med hyggelige meldinger fra folk i andre partier. Den første sms-en kom fra Siv Jensen, sier Foss.

Unge bryr seg ikke

I løpet av de nesten 20 årene som har gått siden han sto fram, har Foss opplevd store endringer i samfunnets holdninger til homofile. I Europa, og i hvert fall i Norden, er legningen ikke noe stort tema lenger, mener Foss.

– Av ungdommer får du kommentarer av typen «couldn't care less». Er han eller hun en flink politiker, det er det som betyr noe.

– Har du noen tanker om hvorfor USA ligger etter Europa på dette området?

– Jeg tror det er veldig stor forskjell mellom de ulike statene. Det er forskjell på New York og Midtvesten. Det avspeiler vel store forskjeller i aksept av minoriteter, pluss at det finnes ekstremt konservative religiøse bevegelser, særlig i det republikanske partiet, mener Foss.

– Viktig signal

Han får støtte fra Oslos tidligere byrådsleder Erling Lae (H).

– Det er byer i USA som San Francisco og New York som var langt foran oss når det gjelder åpenhet. Det var der homofil frigjøring begynte, og så har Vest-Europa kommet etter. Andre deler av USA, som Midtvesten, kan nesten sammenlignes med Øst-Europa. Det er enorme forskjeller, sier Lae.

Han mener det ikke bare er viktig for USA at det velges åpne homofile til kongressen, men at det sender et signal til resten av verden. Selv har han ikke opplevd problemer som åpent homofil toppolitiker i Oslo og Norge.

– Den gangen jeg sto frem, så jeg på det nesten som en forpliktelse å være tydelig åpen og bruke posisjonen til å fjerne fordommer. Jeg ville vise andre at de ikke trenger å være redde for å være åpne og jeg ville vise samfunnet at vi er overalt, ler Lae.

Bekymret for utviklingen under Trump

Ingvild Endestad, leder for FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, mener det er viktig at flere amerikanere blir representert i kongressen og er glad for at både kvinneandelen går opp og at flere med minoritetsbakgrunn er valgt.

– Parlamentet må være representativt, både på grunn av tilliten til demokratiet og for at politikken skal gjenspeile befolkningen og livene de lever, sier Endestad.

Hun mener president Trump har påført LHBT-befolkningen i USA flere tilbakeslag og kaller situasjonen ganske kritisk.

– Dette gjelder blant annet reglene om at transpersoner ikke får tjenestegjøre i militæret og et forslag som definerer kjønn som en biologisk faktor i lovverket, sier Endestad.