Mørketid krever mer lys, men ikke alle er kjent med reglene for bruk av kurve- og tåkelys. Illustrasjonsbilde fra Scanpix.
Mørketid krever mer lys, men ikke alle er kjent med reglene for bruk av kurve- og tåkelys. Illustrasjonsbilde fra Scanpix.

Ikke fritt frem å bruke tåkelys

Mange biler har dem og de brukes ofte feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi går ubønnhørlig inn i en tid på året hvor det bare blir mørkere og mørkere for hver dag som går. Ofte med både nedbør og tåke i tillegg.

Det kan gi utfordringer for bilistene i form av dårlig sikt. For selv om bilene de siste årene her fått langt bedre lysutstyr så er ikke alle problemer løst.

Det finnes ganske enkelt situasjoner der kraftig lys ikke hjelper. Snarere tvert i mot. I tett tåke og nedbør kan det være en stor fordel med ikke fullt så sterkt lys. Da er det bedre med lavere lys. Lykter som lyser mer opp i bredden, enn i lengden.

Tåke- eller kurvelys

Derfor har veldig mange nye biler tåkelys, eller kurvelys, som de også kalles, som standard.

Disse lysene gir nettopp det lave, bedre lyset vi innimellom ønsker oss. Men ikke all kjenner til regelverket rundt bruken av disse lysene.

Særlig etter at det tidligere i høst ble gjort en betydelig lemping av regelveket for bruk av ekstra fjernlys, har dette skapt ytterligere forvirring rundt bruken av tåkelysene. Men det er ikke fritt fram her.

Nye regler: Fritt frem for mer lys

Ganske enkelt

Regelverket er ganske enkelt og det er som følger:

Det er ikke tillatt å ha mer enn to tåkelykter.

Det er ikke tillatt å bruke tåkelyktene i kombinasjon med nærlys eller fjernlys. Kun i kombinasjon med parklys. Akkurat dette punktet er det en del som synder mot. De bruker tåkelysene i kombinasjon med nærlysene. Men det er altså fy, fy... Det vil også gir forelegg om man blir stoppet med dette.

Men du kan altså bruke tåkelysene som kjørelys på dagtid, da i kombinasjon med parklysene.

Nå kan bilen se elgen lenge før du gjør det

Unntaket

Men det finnes også ett unntak her, som kan være verdt å merke seg. I lave hastigheter (10 - 20 km/t) er det tillatt å bruke tåkelys i kombinasjon med nærlys ved kjøring på svært svingete vei. Bare husk å skru dem av igjen når farten økes og svingene er borte ...

Verre er det faktisk ikke. Vi oppfordrer i samme slengen til å ta en titt på alle bilens lykter for å se at alt virker som det skal – og ønsker god mørkekjøring.

Les også: Nei – dette må du ikke gjøre

Video: Opps, dette var litt uheldig timing ...