SIKTET: Norskiraneren (39) er siktet for spionasje og medvirkning til drap i Danmark.
SIKTET: Norskiraneren (39) er siktet for spionasje og medvirkning til drap i Danmark. Foto: Ukjent

Dansk politi offentliggjorde hemmelig siktelse mot norsk-iraner (39)

39-åringen skal fremstilles for forlenget varetekt torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagen før den norsk-iranske mannen (39) skal fremstilles for forlenget varetektsfengsling, har dansk politi offentliggjort siktelsene mot mannen, skriver Ekstra Bladet.

39-åringen er siktet for medvirkning til drap og for å ha hjulpet en fremmed etterretningstjeneste.

I spionasjesiktelsen, som har en strafferamme på opp til seks års fengsel, heter det at 39-åringen skal ha satt et fremmed etterretningsvesen i stand til å operere innenfor området til den danske stat, idet den «siktede med henblikk på overdragelse til iranske myndigheter tok fotografier og foretok fysisk observasjon mot bopel med videre» mot lederen for ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz) i Danmark.

I den andre siktelsen heter det at 39-åringen «frem til 5. oktober 2018 sammen p.t. uidentifiserte medgjerningsmenn» skal ha planlagt å drepe ASMLA-lederen.

39-åringen har nektet for at han er skyldig etter siktelsen, og er varetektsfengslet frem til 8. november.

Tre ASMLA-medlemmer siktet

Samtidig er tre iranere som bor i Ringsted i Danmark, og som tilhører ASMLA, pågrepet og siktet for oppfordring til terror.

Eksil-gruppen kjemper for uavhengighet for Khuzestan-provinsen sørvest i Iran og er terrorstemplet av myndighetene i Teheran etter å ha gjennomført en rekke bombeattentat og sabotasjeaksjoner.

Onsdag opplyser Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemelding at de tre ASMLA-medlemmene er siktet for å ha hyllet et angrep i Iran 22. september, som kostet 25 mennesker livet.

De tre kom i offentlighetens søkelys da sjefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET) fortalte at de fryktet at et attentat var under oppseiling 28. september. En svenskregistrert, etterlyst Volvo hadde stukket av fra en av PETs sivile biler, og deler av Danmark ble stengt av under en omfattende politijakt.

Saken oppdateres.