Foto: Carolyn Kaster

En rød og en blå tidevannsbølge – i hvert sitt «hus»

Et blandet valgresultat er gode nyheter for Donald Trump. Det gikk omtrent som forventet i Representantenes hus, og bedre enn de fleste hadde spådd i Senatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er helt vanlig at presidentens parti taper seter i Huset i mellomvalg.

Det har nå skjedd i 19 av 21 mellomvalg tilbake til 1938. Demokratene har dermed tatt tilbake flertallet de mistet for åtte år siden. De får muligheten til å sette agendaen i Washington på en helt annen måte enn de har kunnet gjøre fram til nå, og maktbalansen endres noe.

Republikanerne styrket seg imidlertid i Senatet, en kombinasjon som sammen med resultatet i Huset innebærer at Trump går i Richard Nixons fotspor.

Vi må nemlig tilbake til Nixons første mellomvalg i 1970 for å finne forrige tilfelle der presidentens parti gikk på et nederlag i Representantenes hus, og fremgang i Senatet.

Nederlaget i Huset er samtidig betydelig mindre enn det president Barack Obama opplevde i sitt første mellomvalg i 2010. Det kommer nok Trump til å nevne om ikke så lenge. Demokratene gikk den gang på det verste mellomvalgsresultatet i Huset siden 1938, med tap av 63 seter. Obama omtalte det som en “filleristing”.

Trumps parti ligger an til å tape omtrent halvparten så mange seter, omtrent like mange som president George W. Bush opplevde i mellomvalget i 2006. “It was a thumping”, sa Bush den gang, da republikanerne også mistet flertallet i Senatet.

Og Trumps oppsummering av mellomvalget? «Tremendous success».

Det har han også rett i, om vi kun fokuserer på Senatet. Flere demokrater som vant sin plass i Senatet i et annet politisk klima, må nå forlate kontorene sine ettersom tidevannsbølgen i Senatet denne gangen er republikansk. De vant i delstater som senere trendet republikansk, og som Trump vant i 2016. Trenden kommer nok til å snu igjen i noen av disse delstatene om en valgsyklus eller to.

Tidevannsbølgen i Huset bør samtidig sees i lys av de nevnte historiske trendene, heller enn som en klar motreaksjon på Trumps presidentskap. Om vi allikevel skal tolke det som en proteststemme, er den ikke særlig stor, historisk sett.

Trump kan samtidig se på resultatene i både Florida og Ohio som lovende tegn foran gjenvalgskampanjen som allerede er igang. Demokratene må på sin side starte søket og den interne maktkampen for å finne ut hvem som skal utfordre USAs 45. president i 2020. Mellomvalget ga oss ikke noen umiddelbare svar på hvem det eventuelt blir.