Jeff Sessions kan leve farlig nå som mellomvalget er unnagjort.
Jeff Sessions kan leve farlig nå som mellomvalget er unnagjort. Foto: Evan Vucci

Farvel, justisminister Jeff Sessions

Derfor kan Jeff Sessions dager som justisminister være talte etter mellomvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det gikk som ventet i det amerikanske mellomvalget. Og det er gode nyheter både for demokratene, som nå tar tilbake makten i representantenes hus og for de som lever av å produsere politiske meningsmålinger.

Den sistnevnte gruppen har siden det amerikanske presidentvalget i 2016 slitt med et særdeles dårlig rykte. Da trodde nesten alle at Hillary Clinton ville vinne. Men denne gangen traff de: «Make målinger great again!»

Trump har fått noe å skylde på

Så, hva nå? Presidentens parti kommer svekket ut av kongressvalget. Selv om de beholder flertallet i senatet, mister de kontrollen over huset. Det betyr at Donald Trump må regne med økt motstand de neste to årene. Ikke minst når det kommer til saker der han ønsker å øke føderale utgifter. Det vil bli vanskeligere for presidenten å få finansiert både grensemur og utbygging av infrastrukturen. For å få gjennomført sin politikk vil han tvinges inn i krevende forhandlinger med sine politiske motstandere. Det gjenstår å se om det er en øvelse han vil takle.

At republikanerne har styrket sitt flertall i senatet, vil president Donald Trump ta mye av æren for. Fortjent, vil mange si. Ønsker han som forventet å stille som presidentkandidat i 2020, vil han kunne bruke demokratenes flertall i Huset til sin fordel. Han kan gi dem skylden for de valgløftene han ikke vil klare å holde, og med det styrke sitt eget kandidatur.

Sessions ille ute

I den siste tiden opp mot valget har justisminister Jeff Sessions vært delvis fredet. Republikanerne gav presidenten klar beskjed om å la justisministeren være i fred. Men nå er det ventet at han ryker. President Donald Trumps avsky for egen statsråd har vært kjent lenge. Det er åpenbart at Trump ønsker en ny justisminister på plass. En som kan stanse, eller i alle fall kontrollere Russland-etterforskningen. Sessions erklærte seg inhabil og var med det ikke i stand til å beskytte presidenten sin, slik Trump hadde forventet.

Spesialetterforsker Robert Muellers konklusjon om hvordan Russland påvirket det amerikanske valget i 2016 er ventet om ikke lenge. Skulle Trump klare å stanse etterforskningen før den tid, er faren likevel ikke over for Trump om presidenten eller hans nærmeste har begått kriminelle handlinger. Demokratene i representantenes hus kan iverksette sin egen etterforskning. Blir de overbevist om at Donald Trump har begått handlinger han bør stilles ansvarlig for, kan de kreve at han stilles for riksrett. Men et skyldspørsmål skal eventuelt avgjøres av senatet.