GJENVALGT: Dianne Feinstein (D) ble gjenvalgt som senator i California ved årets mellomvalg.
GJENVALGT: Dianne Feinstein (D) ble gjenvalgt som senator i California ved årets mellomvalg. Foto: Alex Brandon

De eldre biter seg fast:

Dianne (85) ble egentlig vraket – i natt ble hun gjenvalgt for seks nye år

Partitoppene både hos Demokratene og Republikanerne preges av gamle menn, og noen gamle kvinner. Natt til onsdag ble 85 år gamle Dianne Feinstein gjenvalgt som senator i California.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I California ble 85 år gamle Dianne Feinstein (D) gjenvalgt som senator natt til onsdag norsk tid.

– Hun er den eldste senatoren, med knepen margin mot en gammel republikaner, sier forfatter og historiker Hans Olav Lahlum.

Feinstein ble opprinnelig vraket i nominasjonskampen, men nektet å la seg stoppe av dette. Hun endte derfor med å stille mot en annen Demokrat-kandidat, Kevin de Léon (51) – og vant.

– Det er en tøff gammel dame og en liten Kongress-legende, sier Lahlum.

– Samtidig er det et relevant spørsmål å stille, at når du har sittet så lenge og er 85 år, om du ikke burde slippe frem yngre krefter, mener han.

– Det er mye gamle menn og noen gamle kvinner i USA nå, og det har blitt en viss utfordring i begge partiene, sier Lahlum.

Satt til han var 100 år

Både hos Demokratene og Republikanerne er det en tydelig tendens at mange av toppene i partiet har nådd en vesentlig alder.

– Det blir en utfordring for Demokratene fremover. Nå er toppene i partiet nokså gamle, sier TV 2s USA-ekspert og jurist Sofie Høgestøl.

100 ÅR: Her er Strom Thurmond fotografert i 2002, ett år før han gikk av som senator.
100 ÅR: Her er Strom Thurmond fotografert i 2002, ett år før han gikk av som senator. Foto: Dennis Cook/AP

Hun tror situasjonen dels kan forklares med arbeidskulturen i USA. Dette er synlig både i akademia og politikken. Republikaneren Strom Thurmond satt som senator i 48 år, og hadde lenge rekorden som lengstsittende senator. Han var 100 år da han gikk av i Senatet i 2003, etter å ha tatt gjenvalg for en ny seksårsperiode som 94-åring. Thurmond døde senere samme år.

– Det er en kulturforskjell mellom Norge og USA. Jeg tror det er mer normalt å tenke i Norge at «jeg har vært 20 år på Stortinget, nå slipper jeg til yngre krefter», sier Høgestøl.

– Du har ikke den tradisjonen i amerikansk politikk. Folk biter seg fast og blir værende, og stiller til gjenvalg, sier hun.

– Lei av å se de samme på TV

Høgestøl synes Feinsteins gjenvalg som senator er oppsiktsvekkende.

– Man snakker om hvor disse 40-50-åringene er, og dét er en person som kunne fått det setet i Senatet, og virkelig bygget seg opp for å stille til president. Men det får du ikke, fordi Feinstein har bestemt seg for å sitte i seks år til, sier hun.

Hun tror også aldersfenomenet kan forklare hvorfor man sliter med å få unge til å stemme i USA. Det kan bli et problem for Demokratene, mener Høgestøl.

– Mange unge velgere stemmer på tredjepartskandidater uten reell sjanse i et valg, som De Grønne, i stedet for å stemme på Demokratene. Det er fordi de er lei av å se de samme politikerne på TV som de ikke har noen sterk relasjon til, forklarer hun.

I dag kan en senator gjenvelges igjen og igjen, uten noen tidsbegrensning. Det samme gjelder i Huset. Men ifølge Lahlum er det en løpende debatt om dette.

– Det har vært en del forslag, faktisk litt over partigrenser, om hvorvidt det bør være en tidsbegrensing for Senatet, slik man også har ved presidentvalget. Det er mange som klorer seg fast, og det er klart at det har blitt en utfordring, sier han.

Yngste noensinne

Samtidig markerte årets mellomvalg også noe nytt i USA. Alexandria Ocasio-Cortez (29), som blir omtalt som et stjerneskudd for Demokratene, ble innvalgt i New York.

Hun er med det den yngste kvinnen noensinne som er valgt inn i Kongressen. TV 2 møtte 29-åringen, som vil ha gratis helsetjenester og høyere utdanning, tidligere i år.

Også republikaneren Elise Stefanik (34), som fram til nå var den yngste innvalgte i Kongressen, ble gjenvalgt.