Dømt for mislykket selvmordsbombing i New York – skadet kun seg selv

Mannen ble sint på Donald Trump, og forsøkte han å sprenge seg selv - i morgenrushet på undergrunnsbanen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I desember i fjor gikk Akayed Ullah (28) ned i New Yorks undergrunnsbanesystem med mål om å sprenge seg, på et av banens mest folksomme punkt midt i morgenrushet.

Men pipebomben som immigranten fra Bangladesh hadde i ryggsekken selvutløste før tiden, og han skadet kun seg selv.

En ny video utgitt av lokale myndigheter viser hvordan bomben gikk av, og kun ga Ullah store brannskader i ryggen.

Eksplosjonen forårsaket full panikk under morgenrushet, mens deler av undergrunnen ble fylt av røyk og tusenvis av pendlere flyktet.

Støttet terroristgruppe

I mellomtiden vurderte politi på stedet situasjonen. Seks politioffiserer og to militære vakter gikk raskt mot Ullah, men trakk seg tilbake da de oppdaget eksplosivene. To minutter senere pågrep de ham.

Tirsdag denne uken ble Ullah dømt på seks punkter, i New Yorks sørlige politidistrikt, blant annet for å støtte en terroristgruppe. Ifølge NBC News kommer han til å tilbringe resten av livet i fengsel.

Ullah, som jobbet som elektriker og bodde i Brooklyn, skal ha brukt ett år på å planlegge angrepet. Aktor, George D. Turner, sa i sin avslutningsprosedyre «Ullah var kald og beregnede».

Under rettssaken var det aldri en diskusjon om Ullah hadde sprengt en bombe eller ikke. I tillegg til videoen av selve hendelsen, fant også myndighetene bombekomponenter hjemme i Ullahs leilighet.

– Lar oss ikke skremme

Ullah har fortalt politiet at han ble inspirert av den islamske staten til å detonere rørbomben.

– Jeg var sint på Donald Trump fordi han sa han ville bombe Midtøsten, sa Ullah til dommeren etter han fikk dommen.

Geoffrey S. Berman, USAs advokat på Manhattan, uttalte at Ullahs «ondskapsfulle formål var å skade og terrorisere så mange uskyldige mennesker som mulig, ved å bruke dødelig vold for å ytre et politisk budskap» Han la til: «Hans formål mislyktes».

Politikommisjonæren James P. O'Neill mener dommen klart viser at innbyggerne i New York «ikke lar seg skremme av noen som forsøker å så frykt i byen vår».