Tellingen godt i gang – Florida blir en thriller

Solnedgang over Capitol Hill valgkvelden.
Solnedgang over Capitol Hill valgkvelden. Foto: James Lawler Duggan
Etter at over 60 prosent av stemmene er delt opp, er det helt umulig å gjette seg til hvem sm vinner vippestaten.

– Det kan bli en thriller i Florida, sier tallknuser Terje Sørensen.

Han og politisk reporter Kjetil Løset sitter og regner på data som kommer inn fra alle kretser, men Florida er det helt umulig å se utfallet av.

Etter at 92 prosent av kretsene er talt opp, viser resultatet 50 prosent til republikanske Rick Scott og 50 prosent til demokraten Bill Nelson.

Følg valget direkte her!

Resultatene for senatorvalget i fem stater er allerede klart. Demokraten Elisabeth Warren vinner i Massachusetts. I Ohio fortsetter demokraten Sherrod Brown. I Delaware vinner demokraten Tom Carter på gjenvalg. Også Rhode Island blir også demokratisk. Her vil Sheldon Whitehouse kunne forsette som senator etter å ha blitt gjenvalgt. I Maryland vinner også demokratenes kandidat.

Republikansk ledelse i Indiana

De foreløpige tallene klokka 1.20 norsk tid viser rundt 60 prosent for republikaneren Mike Braun og 35 prosent for den sittende demokratiske senatoren Joe Donnelly.

Men de representerer bare 9 prosent av stemmene, og ikke nødvendigvis et representativt utvalg av kretsene. De første valgkretsene som blir ferdig telt er små kretser på landsbygda.

Donnelly er en av de demokratiske senatorene som må greie å gjenvelges om Demokratene skal ha noen mulighet for å få flertall i Senatet. Men ved forrige valg i 2012 lå Donnelly bedre an i disse første kretsene.

Sanders beholder plassen

Kort tid etter at valglokalene i Vermont og Virginia stengte, melder CNN at de demokratiske senatorene Bernie Sanders og Tim Kaine blir gjenvalgt.

Tellingen av stemmene hadde knapt begynt før CNN utropte de to vinnere. Gjenvalget av Sanders og Kaine var ventet, og de to statene har ikke vært blant statene som har vært på vippen.

Sanders er såkalt uavhengig, selv om han stilte som presidentkandidat for Demokratene. I Senatet deltar han i gruppemøtene til Demokratene.

Valgdagsmåling: USA på feil spor

55 prosent av velgerne er misfornøyd med president Donald Trump, og 56 prosent mener USA er på feil spor, ifølge en valgdagsmåling publisert av CNN.

Bare 44 prosent av velgerne som er intervjuet på valgdagen, mener at Trump gjør en god jobb, et tall som neppe vil glede Trump. Bare 41 prosent mener landet er på rett spor.

39 prosent av velgerne sier at deres stemme var en stemme imot Trump, mens bare 26 prosent sier at stemmen var for Trump. 33 prosent sier at Trump ikke var en faktor.

Hver sjette velger er «debutant»

En måling viser også at 16 prosent av velgerne er førstegangsvelgere, noe som er et høyt tall i USA. I 2016 var 10 prosent førstegangsvelgere. En foreløpig valgdagsmåling som ABC har publisert, viser at andelen kvinner, ikke-hvite og registrerte demokrater som stemte, blir høyere enn i tidligere valg.

En annen måling viser at helsepolitikk var viktigste tema for 41 prosent av velgerne, mens innvandring var det viktigste for 23 prosent.

Det er godt nytt for Demokratene, som har hatt helsepolitikk som sitt viktigste valgkamptema, mens Trump har satset på innvandringsmotstand.

Ett tall som er positivt for Trump, er at 68 prosent av de spurte mener at økonomien går bra, og at 35 prosent føler at deres egen situasjon er bedre.

(©NTB/TV 2)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook