SVARER: – De prøver å gjøre bra ting på den rette måten, sier Manchester City-manager Pep Guardiola.
SVARER: – De prøver å gjøre bra ting på den rette måten, sier Manchester City-manager Pep Guardiola. Foto: John Sibley

Slik svarer Pep på anklagene mot City

Manchester City er anklaget for grove brudd på UEFAs regler om Financial Fair Play. Pep Guardiola stiller seg bak sjefene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Manchester City mot Sjakhtar Donetsk onsdag fra kl. 20 på TV 2 Sport 1 og Sumo.

– Det jeg kan si, er at jeg stoler på klubben og hva de har gjort. Så klart vil vi følge reglene fra UEFA og FIFA, og reglene i Premier League, sier Pep Guardiola på pressekonferansen før møtet med Sjakhtar Donetsk.

Den siste ukes Football Leaks-avsløringer har rammet Manchester City hardt.

I en serie på fire kapitler, der i skrivende stund to av dem er publisert, legger den tyske avisen Der Spiegel frem hvordan den engelske serielederen skal ha sneket seg unna Financial Fair Play-regelverket.

– Lurte seg unna regelverket

Financial Fair Play (FFP) ble i sin tid etablert for å sikre sunn økonomi hos klubbene. De skulle ikke bruke mer enn de tjente – noe City gjorde seg kjent for å gjøre da styrtrike Sheikh Mansour tok over klubben og hentet en rekke stjernespillere på store lønninger.

Dokumentene Der Spiegel har fått tak i gjennom Football Leaks, viser angivelig at Citys eiere selv har sprøytet inn flere hundre millioner kroner – og kamuflert dem som penger fra sponsoren Etihad Airways, skriver The Times.

De lyseblå fra Manchester anklages også for å ha utnyttet et stråselskap kalt Fordham Sports Management. Etter direkte kontakt med Citys eiere, skal stråselskapet ha betalt spillerne for bilderettigheter istedenfor klubben. Dette skal ha spart City for betydelige lønnsutgifter, samt at de kunne bokføre mer enn 260 millioner kroner i markedsinntekter.

Manchester City har ikke ønsket å kommentere anklagene. New York Times skriver at de omtaler anklagene som et organisert forsøk på å ødelegge deres rykte med «materialer ute av kontekst som angivelig er hacket eller stjålet fra Citys fotballgruppe, personale i Manchester City og tilhørende personer».

– Vet ikke hva som skjedde

Blir anklagene bevist, kan storklubben stå overfor sanksjoner fra UEFA.

I verste fall kan de bli utestengt fra Champions League, men ifølge Daily Mail er «en overgangsnekt et mer sannsynlig utfall».

Et annet element i saken, er hvordan dokumentene er blitt innhentet. Er det blitt gjort på ulovlig vis, kan City slippe unna sanksjoner, skriver Manchester Evening News.​

Guardiola påpeker at den økonomiske biten er utenfor hans arbeidsområde, men at han støtter klubben.

– De gjør det vi trenger å gjøre. Så tro meg, jeg er helt ærlig, jeg vet ikke hva som skjedde fordi jeg er en manager og følger med på det som skjer i garderoben og på banen. Jeg er helt utenfor hvordan de håndterer det forretningsmessige, men jeg er en del av klubben og støtter den absolutt, sier Guardiola.

Som følge av en rekke stjernekjøp, har City måttet tåle å bli stemplet som en kjøpeklubb. Guardiola understreker at det må mer til enn bare penger for å vinne de titlene de har gjort.

– Da jeg var i Catalonia, i Barcelona, og etterpå i Tyskland hørte jeg mange si at Manchester City bare har penger. Det må vi leve med, medgir stjernemanageren.

– Jeg har vært på innsiden de tre siste årene og så klart har de, som mange andre klubber rundt i verden, mye penger, men det er en utrolig klubb som er veldig profesjonell. De prøver å gjøre bra ting på den rette måten, følger katalaneren opp.

Guardiola påpeker at de ikke er alene om å bruke penger på gode spillere.

– Jeg mener at vi jobber hardt. Jeg som manager, men spesielt spillerne. Jeg har sagt det mange ganger, at vi kan ikke kan få til det vi får til uten hardt arbeid. De store klubbene i Europa og de store ligaene må bruke penger på gode spillere. Hvis folk sier at vi bare vinner på grunn av pengene, må vi bare akseptere det, men jeg synes at det er helt feil. Vi jobber hardt og på en god måte. Derfor forsvarer jeg spesielt spillerne mine og hva de gjør, forklarer han.