MISTENKT FOR NYTT DRAP: Makaveli Lindén (20) knyttes nå til et drap som skjedde i Belgia, noen dager før han ble pågrepet.
MISTENKT FOR NYTT DRAP: Makaveli Lindén (20) knyttes nå til et drap som skjedde i Belgia, noen dager før han ble pågrepet.

Majorstu-drapet:

Mistenkt for drap i Belgia

Svenske Makaveli Lindén, som er siktet for drapet på Majorstuen, er mistenkt for å ha drept en person i Belgia mens han var på flukt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lindén var på flukt gjennom Belgia til Frankrike, der han senere ble pågrepet i Dijon, da drapet skjedde.

Det er VG som først omtalte saken.

Talsperson for påtalemyndigheten i den belgiske byen Mechelen, Nele Poelsmanns, bekrefter overfor TV 2 at de ser på Lindén som en mulig gjerningsperson.

– Jeg kan bekrefte at han er mistenkt i saken, men etterforskningen er på et tidlig stadie, sier Poelsmanns.

Hun kan på nåværende tidspunkt ikke gå nærmere inn på hvorfor de mistenker Lindén.

Lindéns forsvarer, Øystein Storrvik, vil ikke kommentere saken overfor TV 2, og vil ikke oppgi om hans klient har tatt stilling til anklagen.

Politiadvokat i Oslo politidistrikt, Christian Hatlo, sier de er kontaktet av Belgisk politi.

– Vi er kjent med at de undersøker en sak i Belgia og vi har blitt kontaktet, og de lurer på om det kan være vår mann, sier Hatlo. Han vil ikke kommentere saken ytterligere.

Funnet med flere knivstikk

Lindén er nå mistenkt for også å ha drept den 58 år gamle Johanna Jostameling.

Jostameling ble funnet drept i sin egen leilighet i sentrum av byen Mechelen den 24. oktober, dagen etter at Lindén ble pågrepet. Ifølge belgiske HLN ble kvinnen funnet med flere knivstikk, og politiet tror hun har ligget død i tre dager.

Belgisk politi har ikke gjort noen pågripelser i saken. HLN skriver at de ikke hadde spor i saken før de fikk tilgang til bilder fra videoovervåkning, og skal da ha identifisert Lindén.

Den 20 år gamle svensken var på det tidspunktet internasjonalt etterlyst gjennom Interpol.

Erkjenner drapet

Lindén er siktet for å ha drept norske Heikki Bjørklund Paltto i Palttos leilighet på Majorstuen den 15. oktober. Han ble pågrepet på jernbanestasjonen i Dijon den 23. oktober.

Lindén erkjenner straffskyld for ran og drap. Nå befinner 20-åringen seg i Frankrike, men er positiv til å bli utlevert til Norge, ifølge forsvarer Storrvik.

– Han erkjenner det han er siktet for, og er svært preget av situasjonen. Han fremstår angrende, har Storrvik sagt til TV 2.

Han har senere forklart at han var ruset da han drepte Paltto, og at det var et ran som gikk veldig galt.

Avhøret, som ble gjennomført i Frankrike og er på mange titalls sider, inneholder en tilståelse om både grovt ran og drap.

Siktede har forklart at både avdøde Paltto og mannen som ble ranet i et garasjeanlegg noe tidligere, var ukjente for ham på forhånd.

Lindén skal ha vært på jakt etter penger, mobiltelefoner og andre gjenstander, og etter det TV 2 kjenner til, tyder funn i leiligheten på at det oppsto en kamp mellom ham og avdøde inne i leiligheten.

Politiadvokat Christian Hatlo har bekreftet at motivet for drapet virker å ha vært økonomisk vinning.

– Var drapet utløst av et mislykket ran?

– Basert på hans forklaring, så virker det sånn, ja, opplyser Hatlo.

Siktede har ikke gitt noe godt svar på hvorfor han var i Norge. Avhøret har i stor grad handlet seg om de konkrete handlingene.

Saken oppdateres