LANGT: Illustrasjonsfoto av tog som frakter jern i Australia. Både reisen og toget var av en betydelig lengde. Godstoget med hele 268 vogner hadde en reise på 92 kilometer før det ble stoppet.
LANGT: Illustrasjonsfoto av tog som frakter jern i Australia. Både reisen og toget var av en betydelig lengde. Godstoget med hele 268 vogner hadde en reise på 92 kilometer før det ble stoppet. Foto: Greg Wood / AFP PHOTO / NTB scanpix

Løpsk tog kjørte ni mil på egenhånd

Lokføreren skulle sjekke en av vognene da toget plutselig begynte å rulle uten noen om bord. Først etter å ha kjørt 92 kilometer ble, toget stanset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var et godstog bestående av fire lokomotiv og 268 vogner som fraktet jern langs Australias vestkyst som var på alene-tur, ifølge det australske transporttilsynet (ATSB).

Toget kjørte i rundt 50 minutter, med en fart på nesten 100 kilometer i timen før et kontrollsenter klarte å få det til å spore av.

– Med ingen mennesker om bord på toget, har toget kjørt i 92 kilometer før det ble avsporet til et annet spor ved hjelp av et kontrollsenter, skriver ATSB i en uttalelse.

Mandag den 5.november skulle godstoget frakte jern for gruveselskapet BHP, verdens største gruveselskap. Ferden skulle egentlig gå fra fra byen Newman til Port Hedland da toget forlot perrongen uten noen besetning, ifølge CNN.

– Da lokføreren var på utsiden av lokomotivet, skal toget ha kjørt fra ham, skriver det australske tilsynet.

Store skader på toget

Etter den ensomme ferden ble det opprettet en etterforskning av saken. Det var ingen personer som ble skadet, men både toget og jernbanelinjen skal ha fått betydelige skader.

– Vi har startet en etterforskning av ulykken. Toget har fått skader av betydning. I tillegg skal 1,5 kilometer av toglinjene ødelagt, sa ATSB etter hendelsen.

Stoppet alle godstog

Gruveselskapet har etter ulykken valgt å suspendere alle tog som frakter jern, ifølge flere aviser.

– Vi jobber med myndighetene for å etterforske hendelsen. Vi har begynt å organisere reparasjon, har gruveselskapets pressetalsmann sagt, ifølge The Guardian.

Det er forventet at selskapet vil gjennopta transporten av jern på toglinjene i løpet av neste uke. Ifølge avisen har ikke ulykken påvirket aksjekursen til BHP.