GAMERMAMMA: Diskusjoner og krangler om spilltid er vanlig i norske familier. Camilla tok grep og gikk fra å være «dustemamma» til å bli «gamermamma».
GAMERMAMMA: Diskusjoner og krangler om spilltid er vanlig i norske familier. Camilla tok grep og gikk fra å være «dustemamma» til å bli «gamermamma». Foto: TV 2 / Privat

Camilla (44) var lei av å krangle med sønnen om spillingen – så tok hun et grep som endret alt

«Gamermamma» og «Playstation-pappa» har en klar oppfordring til norske foreldre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en kommentar tidligere i år fortalte Camilla Lynne Bakkeng fra Kolbotn, om hvordan hun fikk et helt nytt syn på sønnens gaming-interesse.

Hennes 12 år gamle sønn er «gamer», og hver dag går det med flere timer til spilling. Favorittspillet er for tiden Fortnite, et spill som har spredt seg som en farsott, særlig blant gutter, i løpet av det siste året.

– Jeg var mer opptatt av å følge avtalte spilletider enn å se hans interesse for gaming. All masingen skapte bare dårlig stemning mellom oss, forteller Bakkeng til TV 2.

Gamermamma

Dette skapte konflikter, frustrasjon, og dårlig samvittighet. Til slutt innså hun at noe måtte gjøres.

Hun bestemte seg for å engasjere seg i sønnens spillinteresse på en positiv måte. Hun ble det hun selv omtaler som «gamermamma».

Les kommentaren her: «ANGRIIIP FOR HELVETE!»

– Det slo meg at jeg har vært på alle fotballkamper opp igjennom. Jeg har alltid spurt om hvordan det har gått på fotballtreningen. Jeg har løpt etter ham i skisporet. Men jeg hadde aldri spurt ham om hvordan det gikk i gamingen, forteller hun.

Hun var ikke alene om dette. I en undersøkelse fra 2018 utført av Medietilsynet, er det kun 18 prosent av barna som mener foreldrene er svært eller ganske interessert i spill de har spilt, mens 71 prosent av barna mener at foreldrene er svært eller ganske interessert i øvrige fritidsaktiviteter. 52 prosent av foreldrene oppgir at de ofte eller av og til er uenige med barna om hvor mye tid de skal bruke på dataspill

Camilla og sønnens gaming-regler:

• Lekser, aktiviteter først
• Aldri pc, mobil, pad i sengen
​• Skru av ved avtalt tid

For Camilla og sønnen ble det langt mindre krangling og uenighet etter at hun begynte å sette seg inn i spillingen.

– Jeg ante jo ikke hvor lang en runde i spillet var. Ved hjelp av super-enkle grep som det å engasjere seg og å vise interesse for ham og gamingen, så har vi fått en helt ny hverdag. Det gjorde noe med hele ham. Han likte at jeg var interessert på lik linje som jeg var av fotballtreningen. Nå kan jeg si at det er middag om ti minutter, og så vet han at han må forsøke å bli ferdig til det, eller ikke starte på en ny runde. Det er den selvreguleringen vi vil at barna skal ha, sier Bakkeng.

Så VM sammen

Hun satte seg ned med sønnen, og sammen ble de enige om hvilke regler som skal gjelde med tanke på tidsbruk og skjermtid.

Jeg hadde aldri spurt ham om hvordan det gikk i gamingen
Camilla Lynne Bakkeng

I fjor høst tilbrakte de lørdags morgenen sammen i sofaen der de så VM i League of Legends, og hun fikk et langt større innblikk i både spillet, og bakgrunnen for fascinasjonen.

Gamermamma Camilla Lynne Bakkeng. Foto: TV 2.
Gamermamma Camilla Lynne Bakkeng. Foto: TV 2.

«Jeg klamret meg fast til kaffekoppen og kjente etter hvert på et ørlite engasjement selv. Endelig forstod jeg mer av hva fargeklumpene på skjermen drev med», skriver hun i kommentaren.

Hun mener det er svært viktig at foreldre er til stede, og snakker med barna sine om spillingen.

– Vi vet at gaming-verden er et sted der du kan bli ekskludert om du ikke er god nok, ikke følger med, eller ødelegger for andre. Det er mye banning og direkte tale, og det er gjerne ingen voksenkontakt til å regulere det. Da må vi som foreldre være til stede. Barna må kunne ha den tryggheten slik at man kan si ifra om det er noe, sier hun.

Camillas tre beste tips til foreldre:

• Bli kjent med spillet; mål/formål, grafikk, hvor lang tid tar en runde?

• Spør gamer`n din om hvordan runden/matchen gikk, hvem han spilte med osv. Vis interesse!

• Avklar på forhånd når han må skru av for å spise, legge seg, andre aktiviteter. Gi 10-15 minutters varsel i forkant.

Sønnen sier til TV 2 at er fornøyd med sånn de har det i dag, og vil gjerne forklare hva som gjør at Fortnite har blitt så ekstremt populært.

– Det som er kult med Fortnite er at spillet kombinerer bygging og skyting, og Battle Royale-funksjonen med «last one stands win». Det er kult å kunne stå igjen som sistemann av 100. Fortnite er ikke et blodig skytespill. Du kan ha ulike gamemods som gjør at du kan spille solo, duo, fire eller større grupper på 50 vs. 50. Du kan spille med tilfeldige folk som du ikke kjenner og folk du kjenner. Det endrer seg hele tiden og kommer nye gamemods hele tiden. Det er kult, sier han.

Lar tiåringen spille Fortnite

«Playstation-pappa» Richard Bjerkøe er en annen som har en høyst aktiv tilstedeværelse i barnas spill-liv. Trebarnspappaen som holder til i Moss, har vært lidenskaplig opptatt av gaming hele livet, og har tatt med seg interessen inn i familielivet, noe han nylig fortalte om i et intervju med Barnevakten.

Det er ikke sjelden at han spiller sammen med barna Matheo (10), Milla (8) og Timmy (4), og særlig da eldstemann.

Matheo har nemlig utviklet en stor interesse for Fortnite, og pappa Richard har kommet frem til at han skal få lov til å spille spillet, selv om det er tolvårsgrense.

– Vi er egentlig ganske strenge på aldersgrenser, men han får lov på grunn av det sosiale aspektet. «Alle» guttene på skolen spiller det, og man havner faktisk utenfor om man ikke spiller. Da sliter med å henge med i samtalene på skolen, fordi man ikke har noen referanser for å forstå hva de snakker om.

Han mener det faktum at han selv er så spillinteressert og har så mye kunnskap om spillene, gjør at det er enklere å la sønnen spille, selv om det egentlig er 12-årsgrense. Samtidig mener han Fortnite er et «snilt» spill og at Nintendo Switch-versjonen er snillere enn andre konsoller. Han understreker imidlertid at dette er opp til hver enkelt å vurdere.

Matheo (10) sier at han setter stor pris på at pappa er så engasjert.

– Jeg synes det er kjempekult å ha en pappa som liker å spille. Da har jeg en å spille med hele tiden, og trenger ikke å invitere noen med hjem for å få det til, sier Matheo til TV 2.

GAMERPAPPA: Richard (35) har hatt alt som kan krype og gå av spillkonsoller opp igjennom. Nå dyrker han spillinteressen sammen med sønnen. Foto: Liv-Kristin Bjerkøe
GAMERPAPPA: Richard (35) har hatt alt som kan krype og gå av spillkonsoller opp igjennom. Nå dyrker han spillinteressen sammen med sønnen. Foto: Liv-Kristin Bjerkøe

Les også: Toppgamerens familiespill-anbefalinger

Hjelper ikke å trygle

Selv hadde han nærmest «fri flyt» med spilling da han vokste opp, og det kunne fort bli snakk om mellom fire til åtte timer dagen i de tidlige tenårene. Nå har han imidlertid stålkontroll på barnas skjermtid gjennom å ha satt klare tidsbegrensinger i innstillinger både i konsollene og på internett-routeren.

– Hos oss er det ingen skjermtid om morgenen. Etter skolen er det kun skjermtid etter lekser. Da har vi satt en grense på 45 minutter. Hvis de har vært flinke til å gjøre lekser, så kan man få inntil en halvtime ekstra tid. Etter det så hjelper det ikke å trygle, da er det stopp på grunn av innstillingene på maskinen. Selvfølgelig kan man få noen minutter ekstra om man akkurat må gjøre seg ferdig.

Han har også spill-regler for seg selv. Han foretrekker Playstation, og spill med høy aldersgrense som «Call of Duty», men begrenser dette til kveldstid, og vil aldri spille dette i barnas nærvær.

– Spill med barna!

Han oppfordrer alle foreldre til å bruke tid på å sette seg inn i hva barna spiller, og gjerne delta selv.

– Barna setter pris på den tiden med foreldrene. Jeg har kjempemange gode minner fra å sitte sammen og spille. Det setter både jeg og de stor pris på. Selv om du ikke er gamer selv, så har flere av spillene nybegynnermodus, og jeg kan love deg at barna finner den for deg, selv om du ikke finner den selv.

– Sett deg inn i det. Prøv det selv. Få barna til å fortelle hvorfor de gjør det, hvordan de gjør det, så kanskje man synes det er gøy selv også, avslutter han.

96 prosent spiller

Medietilsynet er positive til både gamermammaen og Playstation-pappaens tilnærming, og understreker viktigheten av at foreldre må engasjere seg i barnas spilling.

Medietilsynets tre beste råd:

  • Snakk om spill med barna dine
  • Engasjer deg og prøv selv
  • ​Sett grenser

– Tall fra vår undersøkelse «Barn og medier 2018» viser at 96 prosent av guttene og 63 prosent av jentene i alderen 9-18 år spiller dataspill. Å spille dataspill er med andre ord en fritidsaktivitet svært mange barn og unge driver med. Det er derfor helt naturlig at foreldre engasjerer seg i dataspill på lik linje med fritidsaktiviteter som fotball, håndball og pianospilling, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet til TV 2.

Mari Velsand i Medietilsynet.
Mari Velsand i Medietilsynet.

Hun mener det er like viktig at foreldrene engasjerer seg i spillingen som at de setter tidsgrenser.

– Det er viktig at foreldrene viser forståelse for at dataspill er en viktig fritidsaktivitet for mange barn, og snakker med dem både om innholdet i spillene, tidsbruk og grensesetting. Alle ønsker å bli sett og føle at det de gjør oppleves som viktig. Dersom barna opplever at foreldrene ikke er interessert i det de driver med, er det jo også fare for at de ikke snakker med foreldrene dersom de for eksempel opplever noe negativt eller ubehagelig i forbindelse med dataspilling, sier Velsand.