Bilferga MF «Volda» er ikke til å kjenne igjen. Rikke Bjerke og Espen Kaspersen har forvandlet den 56 år gamle ferga til et flytende hotell.

Rikke (33) og Espen (33) kjøpte denne bilfergen – så startet et vanvittig boligprosjekt

Rikke og Espen lette lenge etter drømmehuset, uten hell. Dermed kjøpte de like godt en 56 år gammel bilferge, som de restaurerte totalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rikke Bjerke (33) og Espen Kaspersen (33) er eksempel på den klassiske kjærlighetshistorien. Hun pakket sakene sine i Oslo og flyttet nordover for å studere, der forelsket hun seg i en lokal fisker. Men resten av historien er alt annet enn klassisk.

Paret lette lenge etter drømmehuset i Tromsø, men fant aldri noe de falt helt for. En kveld de satt i sofaen kom Espen med en idé:

– Dersom jeg flytter inn i en båt, vil du fremdeles bo med meg?

– Så lenge det ikke er snakk om fiskebåten din, repliserte Rikke.

Selv om hun er sammen med en som tilbringer mesteparten av tiden til havs, er Rikke absolutt ikke glad i store bølger.

Espen Kaspersen og Rikke Bjerke er stolt over prosjekt «Flytende hjem». Foto: Privat
Espen Kaspersen og Rikke Bjerke er stolt over prosjekt «Flytende hjem». Foto: Privat

– Jeg er fra Holmlia og de høyeste bølgene jeg er vokst opp med er dønningene etter danskebåten. De tre meter høye bølgene som fiskerne her oppe er vant til, klarer jeg rett og slett ikke, sier hun og ler.

Det var Nordlys som først omtalte saken.

Drøm som gikk i oppfyllelse

Espen hadde lenge drømt om å restaurere en gammel bilferge. Når nå kjæresten også var med på ideen, var det bare å kaste seg rundt.

På finn.no lå en 56 år gammel ferge og ventet på dem: MF «Volda» som tidligere hadde fraktet biler over fjorden i Møre og Romsdal. De ga 400.000 kroner inkludert frakt for ferga, som ikke hadde vært i drift de siste årene.

Dermed var det bare å brette opp ermene og gyve løs. Innsatsen var det ingenting å si på. Paret bisto arkitekter og snekkere med det de kunne.

Bilferga MF «Volda», fra 1962, da den gikk i trafikk. Foto: Privat
Bilferga MF «Volda», fra 1962, da den gikk i trafikk. Foto: Privat

Hele fergas fasong ble endret. Stålveggene ble fjernet og tonnevis av lass med avfall ble kjørt bort. Underveis i prosessen lurte kjæresteparet litt på hva de egentlig hadde begitt seg ut på.

Bak glassveggene er det en egen lesekrok hvor man kan koble av og nyte utsikten.
Bak glassveggene er det en egen lesekrok hvor man kan koble av og nyte utsikten.

– Å bygge om en bilferge til en bolig tar lengre tid enn vi hadde tenkt. Underveis i prosjektet ble vi innhentet av virkeligheten. Jeg pådro meg en hofteskade, mens samboeren fikk en del ryggproblemer. Dermed måtte vi på ny være litt kreative. Det var da vi fant ut at vi kunne gjøre om boligprosjektet vårt til et flytende hjem - til glede for andre, sier Rikke.

Flytende hotell

Hun og samboeren vet ikke om andre som har gjort om en bilferge til et flytende hotell. De syns det er gøy å være kreative og gå i litt andre baner enn alle andre.

Utvendig er også bilfergen ugjenkjennelig.
Utvendig er også bilfergen ugjenkjennelig.

I februar i år sto det flytende hjemmet endelig ferdig. Når en setter beina ombord er det svært lite som minner om en ferge, tankene går isteden til en lys og innbydende villa. Her er det lyse flater, tregulv, store glassvegger, Norema-kjøkken, grønne planter og delikat innredning.

– Hotellfølelse kan gjestene få alle andre steder. Vi vil tilby noe annet. Vi ønsker at gjestene skal få en følelse av å komme hjem, når de kommer inn her, sier Rikke.

Og det kan virke som om de har lykkes. Siden de åpnet dørene, i midten av februar, har gjestene strømmet på.

Suite med badestamp

– Allerede under åpningshelga var alle 14 sengeplassene fullbooket. Etter det har gjestene kommet fra hele landet, men også USA, Nederland og Spania. Og vi får veldig gode tilbakemeldinger fra de som besøker oss. De sier at det er en unik opplevelse, forteller verten for det flytende hjemmet.

Selv om gjestene har unik utsikt fra alle soverommene, er det toppsuiten som er desidert mest populær.

I tredje dekk av båten, rett ved styrhuset, kommer man inn i et stort rom med sofa, lenestol og en diger dobbeltseng. Der du kan ligge og nyte utsikten gjennom skyvedørene, som fører ut på en egen terrasse der gjestene kan kose seg i en dampende badestamp.

Og lurer du på hvor Rikke og Espen bor nå, når husdrømmen ble gjort om til hotell? De har leid seg en leilighet i nærheten og er veldig fornøyd med det.