Ble lam etter dramatisk skiulykke:

Tord (29) og kameratene har laget oppfinnelsen som betyr «alt» for friheten hans

Tord Meisterplass og selskapet Independence Gear har utviklet «Dignum», et hjelpemiddel som gjør at mennesker med funksjonsnedsettelse kan gå selvstendig på do.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tord Meisterplass (29) er erfaren på ski, men vinteren 2015 gikk det alvorlig galt.

– Jeg hoppet ned en skråning og landet på is. Bindingene løsnet, jeg spant ukontrollert i luften og smalt rett inn i et tre, forteller Tord.

Han prøvde å reise seg opp, men kroppen ville ikke lystre. Han ble liggende i snøen en stund.

Hjelp kom til slutt. Han ble fraktet ned bakken i en redningspulke og akutt fraktet med ambulansehelikopter til Haukeland sykehus.

– Legen forklarte at jeg hadde fått et brudd i nakken. Jeg var helt nedkjørt etter operasjonen, langt nede i morfinen og egentlig ikke til stede, men jeg skjønte at jeg var blitt lam, forteller Tord.

«Dignum»

Siden den dramatiske ulykken har Tord sittet i rullestol. Han er lam fra brystet og ned. Likevel lever han livet som han gjorde før den alvorlige ulykken i 2015.

Mye er takket være hans egen viljestyrke, mye er takket være en kreativ vennegjeng fra NTNU med hoder for problemløsning.

Etter nesten tre år med prøving og feiling har Tord Meisterplass og vennegjengen bak Independence Gear lansert «Dignum».

«Dignum» er et hjelpemiddel, som hjelper Meisterplass å gå på do og pleie intimsonen selv, uten å være avhengig av assistanse fra en hjemmepleier.

Nå ønsker han å hjelpe andre mennesker med funksjonsnedsettelse til å kunne bli like selvstendige.

Saken ble først omtalt av Handikapnytt.

Dignum er et multiverktøy som skal hjelpe mennesker med redusert mobilitet å gå på toalettet, pleie intimsonen og å inspisere hud eller annet hvor de ikke kommer til på egen hånd.

Hjelpemiddelet er ment å hjelpe brukere med redusert bevegelighet - enten det er ryggmargsskade, MS, revmatisme, overvekt, alderdom, CP, kortvokst, slag eller andre årsaker.

Dignum kan nå søkes på via Nav hjelpemiddelsentralen og er gratis.

Kilde: Dignum

Mistet friheten

Tord Meisterplass fikk et et komplett ryggmargsbrudd i nedre nakke og ble lam fra brystet og ned etter ulykken. Han ble liggende på intensiven i tre uker, deretter fulgte åtte lange måneder på et rehabiliteringssenter.

Det var tøft både fysisk og psykisk, men han var bestemt på å trene seg opp til et liv verdt å leve. Han ville komme seg ut i naturen igjen, tilbake i skibakken og ut på vannet.

Etter han ble skrevet ut fra rehabiliteringssenteret flyttet han hjem til foreldrene i et halvt år.

– Kroppen var så svak at jeg måtte ha hjelp til selv enkle forflytninger. Om fjernkontrollen ikke lå på riktig sted, hadde jeg ikke styrke til å hente den selv, sier han.

Tanken på å aldri kunne gå igjen, kan slå livsgnisten ut av mange. For Tord var likevel ikke det en problemstilling som var verdt å dvele ved. Etterhvert som kroppen vokste seg sterkere, var det spesielt en ting som holdt han tilbake. Problemet hans var av en langt mer intim karakter.

– Tenk deg at du ligger og slapper av i sengen en søndag morgen sammen med kjæresten din. Og så må du stå opp fordi hjemmesykepleieren har kommet for å hjelpe deg på do, sier han.

Hver morgen kom hjemmesykepleierne for å hjelpe Tord med en av de mest intime øyeblikkene i et menneskets liv.

– Det er ekstremt kjipt å være avhengig av noen andre når du må på do. Det bryter med alt av intimgrenser, sier han.

Det utfordret også det livet Tord hadde bestemt seg for å leve. For enhver utflukt og enhver reise måtte han organisere det slik at hjelpepleiere kunne hjelpe han med morgenrutinen.

– Jeg ville tilbake i jobb og jeg ville tilbake til en aktiv hverdag. Å bo i et land hvor det er så godt tilrettelagt om du har funksjonsnedsettelse, så jeg ikke som et problem. Det at jeg var avhengig av hjelp for å gå på do, var det som tok fra meg friheten min, sier Tord.

Fra problem til løsning

SKAPERNE: Fra venstre: Nikolai Hiorth, som har bygget og utviklet Dignum, Tord Are Meisterplass, grunnlegger av Independence Gear, Klaus Klausen Espedal, med ansvar for markedsførings- og forretningsplanen og Carl Christian Sole Semb, daglig leder av Independence Gear. Foto: Jonas Klausen Espedal
SKAPERNE: Fra venstre: Nikolai Hiorth, som har bygget og utviklet Dignum, Tord Are Meisterplass, grunnlegger av Independence Gear, Klaus Klausen Espedal, med ansvar for markedsførings- og forretningsplanen og Carl Christian Sole Semb, daglig leder av Independence Gear. Foto: Jonas Klausen Espedal

Da Tord Meisterplass var på hyttetur med noen venner fra NTNU, samme året, fortalte han åpenhjertet om problemet sitt. Reaksjonen fra vennene var å spørre «hvordan kan vi ordne dette».

– Som venner redet vi ut problemet, som ingeniører klekte vi ut en løsning, forteller han.

Det tok likevel tid å få ideen fra tegnebrettet til en fysisk løsning i hånda. Den første prototypen var på plass i 2016.

– Selv om dette var noe vi drev med på fritiden, var det alltid seriøst for meg. Da vi fikk den første funksjonelle prototypen på plass, og jeg kunne ta den i bruk, var det helt fantastisk. Jeg har vært selvstendig siden, sier Tord.

Da ble det virkelig for gutta at «Dignum» kunne hjelpe flere mennesker med funksjonsnedsettelse.

Sparer ressurser

– Vi traff en nerve med Dignum. Å ikke kunne gå selvstendig på do, er et problem det ikke snakkes høyt om. Det langt innenfor intimgrensen til mange og det fantes heller ikke en eksisterende løsning på problemet, sier Klaus Klausen Espedal.

Han ble en del av Independence Gear for et og et halvt år siden og har ansvar for forretningsplanen og markedsføringen av selskapet.

PROMOTERER: Fra Venstre: Carl Christian Sole Semb og Klaus Klausen Espedal i Independence Gear. Foto: Nicoline Saarisilta Bergh.
PROMOTERER: Fra Venstre: Carl Christian Sole Semb og Klaus Klausen Espedal i Independence Gear. Foto: Nicoline Saarisilta Bergh.

– De fleste som har fått en ryggmargskade, har vært vant til å klare seg selv før skaden, så det er en stor omveltning å måtte ha hjelp til toalettbesøk, sier Espedal.

Nå har Independence Gear utviklet den ellevte prototypen av «Dignum». De er i sluttprosessen av å ta patent og fått gjennomslag for at brukere kan søke om å få hjelpemiddelet via Nav hjelpemiddelsentralen. To brukere har allerede søkt og kan vente svar rundt juletider.

I tillegg til å hjelpe mennesker med redusert mobilitet, mener Espedal at hjelpemiddelet også kan spare samfunnet for ressurser.

I dag lever det rundt 4500–5000 med en ryggmargsskade i Norge, ifølge Direktoratet for e-helse. Blant de, forteller Espedal, har omtrent 2000 mennesker høy ryggmargskade og er potensielle brukere av «Dignum».

– Om man regner at «Dignum» i snitt kan redusere behovet for hjemmehjelp med 300 timer i året per bruker og vi oppnår 2000 brukere, kan det spare over en halv million timer med hjemmesykepleie på årsbasis, sier han.

Forsiktig med å anbefale

Petter Schandl Sanaker er overlege ved spinalenheten på Haukeland universitetssykehus, der Tord Meisterplass fikk hjelp etter ulykken.

– Det er utrolig spennende å se at Tord har fylt et hull i sin hverdagsfunksjon som gjør at han kan leve et så selvstendig og aktivt liv, sier Sanaker.

Han forteller at tarmtømming er blant de mest alvorlige problemene pasienter kan få knyttet til en ryggmargskade.

– Folk flest tenker på at man må bruke rullestol og har forflytningsproblemer, men problemer knyttet til både tarmtømming og blæretømming scorer veldig høyt når det gjelder hvilken påvirkning dette har på ryggmargskadde, sier han.

Overlegen forteller at det ikke finnes hjelpemidler direkte knyttet til tarmtømming fra før, men er likevel forsiktig med å si at «Dignum» er for alle.

– Utfordringen for helsepersonell blir å finne ut hvem hjelpemiddelet kan være aktuelt for, og hvordan vi kan bruke det i en rehabilitering mot et mer aktivt liv. Hvor mange som kan oppnå full eller økt selvstendighet er fortsatt for tidlig å si, sier Sanaker.

Han anbefaler mennesker som er interessert i hjelpemiddelet til å gå i dialog med sin lege eller terapeut.

SKI: Tord Meisterplass på ski etter ulykken sammen med broren Even Meisterplass. Foto: Privat
SKI: Tord Meisterplass på ski etter ulykken sammen med broren Even Meisterplass. Foto: Privat

Like aktiv

Tord og selskapet jobber nå med å rekruttere flere brukere i Norge og på sikt ønsker de også å lansere «Dignum» internasjonal. Å kunne utvide brukergruppen og bruksområdene ligger også i kortene for selskapet.

– Om vi kan hjelpe mennesker med funksjonsnedsettelse til å få mer verdighet og frihet i hverdagen, så er det en fin ting å bruke tiden sin på, sier Klaus Klausen Espedal.

Tord Meisterplass er tilbake i full jobb. På fritiden har «Dignum» gjort at han har kunnet bli like aktiv som han alltid har vært. Sommeren 2017 tilbrakte han på bil- og telttur rundt i Europa og i år syklet og padlet han Sognefjorden, Jotunheimen og Vesterålen.

At Tord kanskje ikke kan gå igjen, er ikke noe han velger å tenke på i hverdagen.

– Jeg er opptatt av hva jeg skal ha til middag, hva som er neste eventyr eller hva fint jeg skal gjøre til samboere min, sier han.