ØKNING: Det har vært en markant økning blant menn som har tatt sædprøve ved klinikkene i Trondheim og Oslo
ØKNING: Det har vært en markant økning blant menn som har tatt sædprøve ved klinikkene i Trondheim og Oslo Foto: SCANPIX

Sædkvaliteten hos NOrske menn stuper:

Disse varseltegnene bør du være obs på

HELSEKONTROLLEN (TV 2): En forsker mener vi bør være bekymret over utviklingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studier skal ha det til at sædkvaliteten blant vestlige menn har blitt mer enn halvert de siste 40 årene. Flere funn er presentert i tidsskriftet Human Reproduction Update.

– Vi er veldig bekymret over hva som foregår, og vi har ingen sikker kunnskap om hvordan vi skal endre det, sier Per Magnus, forsker og leder ved Senter for fruktbarhet og helse (FHI).

Trekker man linjene langt nok vil det være slutt på menneskeslekten om 20 til 30 år, forklarer han.

– Så ille tror jeg ikke det blir. Men vi må gjøre noe, og undersøke hvorfor noen menn har nedsatt sædkvalitet.

Se hele reportasjen da Helsekontrollen ble med 28-åringen Nicholas Lund på spermsjekk på TV 2 torsdag 20.00 eller på TV 2 Sumo allerede nå.

Flere sjekker

Fertilitetsklinikken Medicus melder om en økning på 28 prosent så langt i år blant menn som har tatt sædprøve ved klinikkene i Trondheim og Oslo.

– Vi opplever at det kommer flere menn alene og ønsker å få sjekket sædkvaliteten sin nå. Det tror jeg kan skyldes tilgjengelighet, og at det ikke trenger å være noe alvorlig for å få tatt en prøve, sier gynekolog og medisinsk ansvarlig ved Medicus, Terje Sørdal.

I tillegg melder flere andre fertilitetsklinikker som Helsekontrollen har vært i kontakt med at også de har sett en økning.

GYNEKOLOG: Terje Sørdal er medisinsk ansvarlig ved Medicus.
GYNEKOLOG: Terje Sørdal er medisinsk ansvarlig ved Medicus.

Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer normal sædkvalitet som minst 15 millioner spermier per milliliter sædvæske. Det er likevel mulig å få barn med nedsatt sædkvalitet, forklarer Sørdal.

– Det kommer an på hvor god kvalitet det er på de enkelte spermiene. Vi sier ofte at dersom man ikke har oppnådd barn i løpet av tolv måneder, bør man kanskje begynne å tenke på behandling.

Årsaker

Embryolog ved Medicus, Steven Mansell, forklarer at sædkvalitet er den største grunnen til at par søker fertilitetshjelp. Han peker på at livsstilsfaktorer kan påvirke kvaliteten.

– Vi lever i et samfunn hvor vi er tykkere enn vi var før, røyker, har dårlig kosthold og sitter lenge, spesielt ved kontorarbeid som kan påvirke kvaliteten. Det er mye miljø, men også hva vi putter i oss, sier Mansell.

Han mener det finnes varseltegn, men at det trengs mer forskning.

– Det virker som dette er et problem hovedsakelig i den vestlige verden, men det er ikke nok data til å se på andre land. Vi må vente samme tall andre steder i verden.

Sørdal peker på at overdrevent kaffeinntak, snusing og høyt alkoholinntak virker negativt inn på sædkvaliteten.

– Ha et moderat forbruk av slike nytelsesmidler, et sunt og balansert kosthold og en aktiv livsstil. Testiklene er heller ikke veldig glad i varme, så man behøver ikke sitte i et varmt bad en dag hver eneste uke eller i sauna.

SPERMSJEKK: Nicholas Lund (28) sjekket spermien hos Medicus. Her sammen med embryolog Steven Mansell og programleder i Helsekontrollen Marte Spurkland.
SPERMSJEKK: Nicholas Lund (28) sjekket spermien hos Medicus. Her sammen med embryolog Steven Mansell og programleder i Helsekontrollen Marte Spurkland.

Moderne samfunn

Likevel er ikke livsstilsfaktorene nok til å forklare hvorfor sædkvaliteten synker, mener Magnus.

– Det har vært spekulert omkring miljøgifter, det finnes hormonhermende miljøgifter som kan påvirke fosteret, hvis den gravide kvinnen er eksponert for det, sier han og legger til:

– Vi får hvert eneste år mange nye kjemikalier gjennom for eksempel maten, luften, drikkevannet og kosmetikk. Alle de stoffene vi ikke kjenner langtidsvirkningene av kan tenkes å påvirke hormonnivået i fosterlivet.

Foreløpig er dette bare spekulasjoner, men som kan bidra til å forklare årsakene, mener han.

– Det har vært altfor dårlig forskning på mannlig fertilitet. Nå er det spermiens tur, sier Magnus.