KONGRESS: Kampen om kongressplassene er i gang. Eksperter regner med et jevnt valg hvor stemmene vil vise hvor fornøyde amerikanerne er med president Donald Trump.
KONGRESS: Kampen om kongressplassene er i gang. Eksperter regner med et jevnt valg hvor stemmene vil vise hvor fornøyde amerikanerne er med president Donald Trump. Foto: Colourbox

Kongressvalget i USA er i gang

Mellomvalget i USA er i gang. Først ut var delstaten Vermont som åpnet lokalene først, før resten av befolkningen skal stemme i løpet av dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vermont var ekstra tidlig ute og åpnet allerede klokken 5 lokal tid. Dette er hjemstaten til senatoren Bernie Sanders, som er ventet å vinne gjenvalget overlegent.

Resten av valglokalene på USAs østkyst åpnet for velgerne til kongressvalget stort sett klokken 6 eller 7.

På grunn av tidsforskjellen åpner de siste valglokalene som ligger lengst vest, i Alaska og Hawaii, først fem timer senere.

Årets mellomvalg regnes som et valg om hva USAs befolkning mener om president Donald Trump selv om det egentlig er valg til Kongressen, som er nasjonalforsamlingen. Det velges kandidater til de to kamrene, Senatet og Representantenes hus.

– Jevnt oppgjør

Amerikanske velgere skal blant annet velge nye medlemmer til Representantens hus og Senatet, Kongressens to kamre. Hele Representantenes hus er på valg, mens i Senatet gjelder valget kun en tredel av plassene.

Det er på forhånd spådd at Demokratene kommer til å få flertall i Representantenes hus, samtidig som Republikanerne beholder flertallet i Senatet.

Ifølge The New York Times er imidlertid kampen mellom Demokratene og Republikanerne i mange distrikter så jevn at det skal svært lite til for å vippe resultatet i den ene eller andre retningen. Selv en beskjeden endring blant usikre velgere eller et noe uventet frammøte kan gjøre store utslag, skriver avisen mandag.

Obama med smultringer

Også tidligere president Barack Obama har de siste dagene drevet en intens sluttspurt for å sanke støtte til Demokratenes kandidater. Han har vært innom både Florida, Georgia, Indiana og Illinois, og mandag dukket han overraskende opp på et valgkampkontor i Fairfax i Virginia.

Her delte han ut smultringer til de frivillige sammen med Virginias senator Tim Kaine.

Ifølge Obama er det ikke bare helsevesenet og amerikanernes arbeidsliv som står på spill. Det er også USAs karakter.

– Valget handler om hvem vi er, sa Obama.

(©NTB)