FLOTT HØSTVÆR: Vestlendingene kan glede seg over varmt og flott høstvær det neste døgnet. Bildet er tatt i Jølster i Sogn og Fjordane. Her kan de vente seg Høsten har kommet for fullt til Jølster. Helt opp mot 14-15 grader dersom de er heldige. Andre steder kan det bli enda varmere.
FLOTT HØSTVÆR: Vestlendingene kan glede seg over varmt og flott høstvær det neste døgnet. Bildet er tatt i Jølster i Sogn og Fjordane. Her kan de vente seg Høsten har kommet for fullt til Jølster. Helt opp mot 14-15 grader dersom de er heldige. Andre steder kan det bli enda varmere. Foto: Lien, Kyrre / Scanpix (arkivfoto)

varmen gjør comeback:

– Kan bli opp mot 20 grader

Hurra-temperaturer denne uken – men i helgen kan det regne sidelengs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en søkkvåt september, og nesten like ille oktober, kan vestlendingene endelig godte seg over gode værnyheter.

For mens østlendingene må slite med lave skyer, tåke og byger, kan man i vest hente frem igjen småskoene, vårjakken og kanskje til og med solbrillene – til det som kan bli årets siste dag med hurra-temperaturer.

– Nå det neste døgnet så kan det bli opp mot 15 grader mange steder, lokalt kanskje opp mot 20 grader på Vestlandet. Det vil bli stigende temperaturer og veldig midt for årstiden, er beskjeden fra Storm-meteorolog Beathe Tveita.

Hvor høye temperaturene blir, avhenger av om vinden blir kraftig nok. I Rogaland vil det blåse mye, men her kan skyer dempe temperaturen, men sprekker det opp kan det virkelig bli godt og varmt. Det er varmere luftmasser nord på Vestlandet og i Sogn og Fjordane, men her vil det trolig «bare» blåse frisk bris.

Uansett vil det bli behagelige temperaturer som vilvare ut onsdagen. Et tynt lag med høytliggende «godværsskyer» legger en ørliten demper på stemningen for de aller mest sol-hungrige, men man vil uansett få perioder med sol.

Etter jubel-døgnet onsdag må vestlendingene nok en gang pakke med paraplyen torsdag morgen. Det vil komme inn noe nedbør fra vest, og temperaturene vil syne noen grader. Det vil imidlertid kun være snakk om små nedbørsmengder. Fredagen ser det imidlertid lovende ut igjen, med mye sol og temperaturer i underkant av ti grader.

VARMT: Temperaturbildet onsdag midt på dagen. Jo mørkere gult, jo varmere er det.
VARMT: Temperaturbildet onsdag midt på dagen. Jo mørkere gult, jo varmere er det.

Les også: Oktober-været bød på mange overraskelser

Flott i Nord

Også i nord kan man glede seg over mye oppholdsvær denne uken.

– Nordover vil det bli et lignende værbilde som i vest med til dels fint vær i ytre strøk. Det vil være gradvis lavere temperaturer jo lenger nord man kommer. Det vil likevel bli 5-10 grader de fleste steder, noe som er mildt for årstiden. Det blir plussgrader over hele linjen, sier Tveita.

Fredag kan fronten fra Vestlandet trekke nordover, og gi spredt regn i Nordland og nord i Trøndelag.

Kan regne sidelengs

På Østlandet har man imidlertid grå dager i vente. Lave skyer og lokal tåke vil prege været det neste døgnet, men det vil neppe være snakk om mye nedbør.

Slik vil værbildet stort frem til lørdag, da det braker løs med et skikkelig grisevær med mye regn kombinert med kraftig vind. Verst vil det bli sørvest for Oslo, på Sørlandet og lengst sør i Rogaland.

Helgen kan bli utrivelig sørørst i landet. Grafikken viser hvor det vil ha regnet mest midt på dagen (jo mørtere blått - og lilla, jo mer regn). Det er ventet at det bare vil regne mer ut over ettermiddagen og kvelden. Grafikk: StormGeo
Helgen kan bli utrivelig sørørst i landet. Grafikken viser hvor det vil ha regnet mest midt på dagen (jo mørtere blått - og lilla, jo mer regn). Det er ventet at det bare vil regne mer ut over ettermiddagen og kvelden. Grafikk: StormGeo

– Fra natt til lørdag til natt til søndag kan det komme 40-60 mm i de områdene, med vind opp i kuling. Det vil regne sidelengs og bli regn over hele linjen, også på fjellet opp mot 800 til 1000 meter.

Den sterke vinden vil gjelde store deler av kysten, fra Oslofjorden og rundt, helt opp til Nordland. Den kraftigste vinden vil man få på Vestlandet med lokalt opp til sterk kuling.

Været vil bedre seg på søndagen, med litt mindre nedbør og vind. Uværet trekker nordover, men mye vil havne i Sverige slik det ser ut nå.