Tiltalt for å skutt mot hverandre i boligområde – dette kranglet de om

ETTERFORSKNING: Politiet gjorde grundige undersøkelser på stedet i forbindelse med etterforskningen.
ETTERFORSKNING: Politiet gjorde grundige undersøkelser på stedet i forbindelse med etterforskningen.
Pumpehagle, pistoler og maskingevær ble brukt og boligblokker ble truffet da kriminelle barket sammen i Oslo i mars. Konflikten ble utløst av bagateller, mener politiet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag møtte syv menn som er i 20- og 30-årene i Oslo tingrett. Utenfor rettssalen var det forsterket vakthold og flere politifolk til stede. Årsaken er at flere av de syv mennene er godt kjente i det kriminelle miljøet og at de er i konflikt med hverandre.

Den andre helgen i mars i år var det flere skyteepisoder i Oslo. De syv som møtte i Oslo tingrett tirsdag er tiltalt for å ha skutt mot hverandre i et rolig boligområde på Lambertseter natt til mandag denne helgen.

Bevæpnet med blant annet pumpehagle, pistol og maskingevær løsnet de mange skudd mot hverandre, ifølge tiltalen.

Politiet vet ikke nøyaktig hvor mange skudd som ble avfyrt, men det ble funnet seks kuler i veggen til en boligblokk. I tillegg gikk to skudd gjennom ulike vinduer på Lambertseter fritidsklubb. Til alt hell skjedde skytingen på natten da få personer var ute.

– Når man skyter mot bebodde boliger, er det alltid en fare for at liv kan gå tapt, sier politiadvokat Andreas Strand, som understreker at politiet ser svært alvorlig på saken.

Politiadvokat Andreas Strand er aktor i saken mot de syv tiltalte mennene.
Politiadvokat Andreas Strand er aktor i saken mot de syv tiltalte mennene. Foto: NTB Scanpix

Bagatellmessig krangel

Et helt sentralt spørsmål i rettssaken er hva som ledet frem til skyteepisoden.

En av de antatte lederskikkelsene i den ene grupperingen, en mann i 30-årene, ønsket i retten ikke å uttale seg om opptakten til skytingen.

I innledningsforedraget sa aktor at det dreier seg om «bagatellmessige uoverenstemmelser, samt konflikter knyttet til kjøp og salg av mindre mengder narkotika».

TV 2 vet at uoverensstemmelsene mellom ledende figurerer i to kriminelle miljøene eskalerte. De kranglet i telefon og kom med grove trusler mot hverandre. I avhør har den ene parten forklart at motparten truet med å partere familiemedlemmene deres. Dette bestrides av den andre parten.

Personene fra grupperingene skal også ha uttalt seg nedsettende og sjikanerende om hverandre på sosiale medier.

Dro til politiet fordi han var redd

Dette ledet frem til skyteepisoden på Lambertseter. Cirka klokken 00.21 natt til mandag 12. mars glødet telefonene på operasjonssentralen til Oslo-politiet. Flere naboer på Lambertseter hadde sett og hørt skyting.

Bare et kvarter senere ble en sort Mercedes stoppet i Gamlebyen i Oslo. I den satt tre menn fra den ene fraksjonen i konflikten. Bilen var lastet med våpen og sjåføren var påvirket av narkotika. Etter en dramatisk politiaksjon ble de tre pågrepet.

Politiet iverksatte en storstilt etterforskning etter skyteepisodene. De var opptatt av å signalisere at skyting mellom kriminelle i det offentlige rom ikke er akseptabelt.

Samtidig følte flere i miljøet at de var truet. En antatt lederskikkelse i det kriminelle miljøet oppsøkte selv politiet og fortalte at han var svært redd for sin egen sikkerhet.

Mannen hadde først status som vitne, men ble senere siktet og er nå tiltalt for skytesaken på Lambertseter.

Drept med maskingevær

Fem av de syv tiltalte mennene erkjenner straffskyld for skytingen på Lambertseter, mens to svarte nei på skyldspørsmålet. Den ene er en mann i 20-årene, den andre er en mann midt i 30-årene. Sistnevnte er siktet for først å ha skutt på Lambertseter, for så å reise til Bjørndal der han skjøt en mann med maskinpistol.

Politiet mener at offeret på Bjørndal, en polsk mann, var et tilfeldig offer. De setter ikke Lambertseter-skytingen og drapssaken på Bjørndal i sammenheng utover at de mener at gjerningsmannen var involvert i begge episodene.

Politiet har sikret seg en video som viser hvordan skytingen gikk til. Den drapssiktede mannen ankom Bjørndal i en bil da han kjørte seg fast. Offeret, en polsk mann som var på vei til jobb, kom til og forsøkte en kort stund å hjelpe med å få kjøretøyet løs.

16 pågrepet i saken

Etter hvert oppsto det krangling mellom siktede og fornærmede. Siktede hentet deretter en Stengun maskinpistol fra bagasjerommet i bilen sin. Videre skal videoen vise at mannen går mot avdøde med våpenet.

«For retten virker det som om fornærmede fra dette tidspunkt forholder seg helt passiv med armene dels hengende ned, dels holdt ut til siden. Siktede holder våpenet rettet mot fornærmede som faller om som følge av et skudd fra våpenet», heter det i en fengslingskjennelse fra oktober.

Mens politiet mener det dreier seg om et drap, mener den siktede mannen at det hele var en tragisk ulykke.

I dagene skytingen på Lambertseter og Bjørndal ble en rekke personer pågrepet. Totalt har 16 personer vært siktet i saken. Av disse har 10 sittet i varetekt. En stor utfordring for politiet har vært å bryte gjennom kodeksen i det kriminelle miljøet. Både i avhør og i retten tirsdag er det liten vilje til å snakke om andre personers rolle i saken.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook