President John Magafuli har vært tydelig i sitt syn på homofili.
President John Magafuli har vært tydelig i sitt syn på homofili. Foto: AP/Khalfan Said

Nå starter den afrikanske storbyen jakt på homofile

En tanzaniansk guvernør har annonsert opprettelsen av en overvåkingstropp som skal jakte homofile. Landets homofile lever i frykt, og rømmer fra sine hjemsteder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Paul Makonda, guvernør i landets økonomiske hovedstad Dar es Salaam, ba mandag forrige uke publikum om å navngi alle de mistenkte for å være homofile, og sa at et spesialteam ville «få tak i dem» denne uken, melder The Guardian.

Dagen etter fortalte han at han allerede hadde mottatt 5763 meldinger fra publikum, der mer enn 100 navn var nevnt. Nå skal en komité bestående av 17 medlemmer etableres for å identifisere homofile på sosiale medier og arrestere dem.

Makonda oppfordrer nå folk til å slette nakenbilder fra telefonen, og lovet å bruke sterke virkemidler mot pornografi. Samtidig legges HIV-klinikker ned etter å ha blitt beskyldt for å promotere homoseksualitet.

Mange LHBT-aktivister, som fryktet voldelige angrep fra politiet og andre, har flyktet området eller låst seg inne i husene sine, melder The Guardian.

– Alle homofile lever i frykt. Til og med foreldre med homofile barn lever i stor frykt, forteller Geofrey Mashala, en tanzaniansk LHBT-aktivist som for tiden bor i California.

Ulovlig

Homoseksuelle handlinger er ulovlig i Tanzania, der anti-homofil retorikk har vært økende siden president John Magufuli ble valgt i 2015. Som et resultat av dette er mange homofile, lesbiske og transseksuelle tvunget til å skjule legningen sin, ifølge BBC.

Dette har også ført til voldshandlinger.

– Er du på bussen eller går på gaten og to eller tre begynner å rope «han er homofil, han er homofil», så kan plutselig 10-20 mennesker slå seg sammen med disse og angripe deg, sier Mashala.

– Du kan ikke gjøre noe med det. Du kan ikke gå til politiet. Du kan ikke be folk om hjelp, la Mashala til, som for tiden lager en dokumentar om LHBT-miljøet i Tanzania.

Mashala fortalte at homofiles rettigheter i Tanzania har blitt dårligere over de siste tre årene.

– Det er som vi må starte på nytt etter alle fremstegene vi gjorde som LGBT-aktivister.

Voldtas i fengsel

En annen aktivist, som ikke vil navngis, forteller om hvordan homofille voldtas i fengsel.

– De setter deg i varetekt, så sier de til andre menn «denne er homofil, dere kan ha analsex med han fordi han nyter det på gaten», forteller aktivisten.

Han forteller at han selv heldigvis ikke ble voldtatt, men måtte gå to dager uten mat og drikke da han selv var i varetekt i seks dager.

Erin Kilbride i menneskerettighetsgruppen Front Line Defenders sier til The Guardian at vold fra politiet er vanlig. Blant 80 LGBT-folk og sexarbeidere Kilbride intervjuet i sommer, sa alle unntatt to at de hadde blitt seksuelt overfalt eller voldtatt av politi mens de var i varetekt. En kvinne ble tvunget til å krabbe gjennom kloakken.

Front Line Defenders har hjulpet aktivister man frykter er i fare med å forlate hjemområdene sine. Også kvinnelige sexarbeidere har kontaktet dem for assistanse, med frykt for at de også kan være i faresonen.

Kan gi opptil 30 år i fengsel

Sex mellom menn kan gi opptil 30 års fengsel i Tanzania.

Aksjoner mot LHBT-miljøet har de siste årene ført til nedleggelser av organisasjoner som arbeider for homofiles rettigheter. I fjor sa Tanzanias president, John Magufuli, at selv kuer er imot homoseksualitet.

LGBT-folk tvinges nå til å holde en lav profil i frykt for å havne i fengsel.