En kunstners gjenskapning av Oumuamua.
En kunstners gjenskapning av Oumuamua. Foto: M. Kornmesser

Harvard-forskere sier dette kan ha vært en UFO

Forskere har vært nysgjerrige på romobjektet som kalles «Oumuamua» siden det ble observert i 2017. Nå sier Harvard-forskere at dette kan ha vært en fullt operativ sonde bevisst sendt nært jorden av en utenomjordisk sivilisasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge NBC kunne man på det rødaktige, stadionstore objektets fart og bane tydelig se at det kom fra utenfor vårt solsystem. Men den flate, langstrakte formen og måten objektet akselererte på vei gjennom solsystemet, skilte det fra vanlige asteroider og kometer.

Nå har forskere ved Harvard åpnet muligheten for at Oumuamua er et utenomjordisk romfartøy. Det kommer fram i en artikkel som kommer i The Astrophysical Journal Letters utgave 12. november av Shmuel Bialy og Abraham Loeb.

I artikkelen foreslår de at årsaken til objektets merkelige bevegelser kan være fordi det fungerer som et «lysseil» som glir gjennom verdensrommet og bruker solen som energikilde, skriver The Independent. Dette kan ha vært en tilfeldighet, eller så kan det faktisk være et romskip laget av en utenomjordisk rase, ifølge forskerne.

– Det er umulig å gjette hva hensikten bak Oumuamua er uten mer data, forteller formann i Harvards astronomiavdeling og medforfatter av artikkelen, Abraham Loeb, til NBC.

Formann i Harvards astronomiavdeling og medforfatter av artikkelen Avi Loeb, til venstre. Loeb mener han kan ha oppdaget et romskip.
Formann i Harvards astronomiavdeling og medforfatter av artikkelen Avi Loeb, til venstre. Loeb mener han kan ha oppdaget et romskip. Foto: Bebeto Matthews

Dersom det er et lysseil, er en mulighet at objektet fløt gjennom interstellar materie da vårt solsystem traff det, la han til, og sammenlignet det med et skip som treffer en bøye i vannoverflaten. Interstellart materie er stoffet som er samlet mellom stjernene i en galakse, og består som oftest av atomer i ionisert og molekylær form, støv og kosmisk stråling.

Jordboere har sendt enkle soldrevne lysseil til verdensrommet selv, men teknologien er i startfasen – i det minste her på jorden.

Sås tvil rundt scenariet

Ikke overraskende sås det tvil rundt forskernes hypotese, og forskerne innrømmer selv at romvesenscenariet er «eksotisk».

– Det er genialt å vise at et objekt på størrelsen til Oumuamua kan ha vært sendt av romvesen til et annet solsystem uten annet enn et solseil som energi, sier Seth Shostak ved SETI Institute i California til NBC

– Men en bør ikke blindt akseptere en slik hypotese når det er en dagligdags og mer sannsynlig forklaring for Oumuamua – nemlig at det er en komet eller asteroide fra langt unna.

«Hvor er beviset?»

Heller ikke astronom Coryn Bailer-Jones ved Max Planck Institute for Astronomy i Tyskland er overbevist om at romvesenteorien er den riktige.

– I forskningen må vi spørre oss selv «hvor er beviset?», ikke «hvor er mangelen på bevis slik at jeg kan få det til å passe med en hypotese jeg liker?»

Bailer-Jones satt spesielt spørsmålstegn ved objektets trommelbevegelse.

– Hvorfor sende et romskip som beveger seg slik? Hadde det vært et romskip ville denne trommelbevegelsen gjort det umulig å hode instrumenter pekt mot Jorden. Selvsagt kan man si at det var et uhell, eller at de gjorde det for å lure oss.

– En kan alltid komme opp med usannsynlige forslag som ikke har noe bevis for å opprettholde en ide.

Loeb derimot, kaller forslaget fullstendig vitenskapelig og bevisbasert.

– Jeg følger metoden til Sherlock Holmes: Når du har utelukket det umulige, må det du sitter igjen med, uansett hvor usannsynlig det er, være sannheten.

Sannheten blir vanskelig å fastslå, da Oumuamua ikke lenger er synlig selv med teleskop. Loeb mener likevel at det faktum at det er observert et objekt som Oumuamua betyr at det kan finnes flere der ute, og at astronomer burde søke etter dem.