Tidligere president Obama dukket opp på et partikontor i Fairfax i Virginia mandag.
Tidligere president Obama dukket opp på et partikontor i Fairfax i Virginia mandag. Foto: Jacquelyn Martin

Interessen for politikk har aldri vært større i USA

Hvis ikke Donald Trump klarer å mobilisere demokratenes velgermasse til å gå til urnene, er det vanskelig å se for seg hvem som skal klare det

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2sitert Fredrik Græsvik/
Washington DC

«Republikanerne,» sa Barack Obama, og lenger kom han ikke før salen buet. «Nei, ikke gjør det,» nærmest ropte ekspresidenten inn i mikrofonen. Så applauderte folkemengden i Chicago. Obamas hese stemme bar preg av at han har holdt uvanlig mange taler den siste tiden. Han vil ha anstendighet tilbake i amerikansk politikk etter over to år der utskjelling og løgn har dominert. Barack Obama vil stanse hatet som splitter USA.

President Donald Trump derimot fortsetter i velkjent stil med å skjelle ut sine politiske motstandere. Han latterliggjør dem og smiler fornøyd når han får tusenvis av mennesker til å rope slagord mot demokrater og journalister. Mannen som ifølge faktasjekkerne i Washington Post har løyet og servert usannheter 6.500 ganger på under to år, har vært i storform den siste tiden.

Hvilken strategi som fungerer best vet vi ikke før onsdag morgen norsk tid.

De siste ukene har Trump reist USA på kryss og tvers for å vise sin støtte til republikanere som står på valg til kongressen. Dette valget handler også i stor grad om presidenten selv. For mister republikanerne kontroll over kongressen, har han to tunge år foran seg. President Trump har ingen grunn til å tro at demokratene vil gjøre livet lett for ham.

Så hvem vinner dette valget? Amerikanske medier er svært forsiktige med å spå utfallet basert på meningsmålinger. Mange lærte seg en lekse under presidentvalget i 2016, der man nærmest slo fast at Donald Trump ikke hadde en sjanse mot Hillary Clinton. Målingene tyder på at demokratene vil ta tilbake kontrollen i representantenes hus, og at republikanerne beholder, eller kanskje til og med styrker, sitt flertall i senatet.

Men ingenting er sikkert. Et rekordhøyt antall velgere har avlagt forhåndsstemme. Vi vet noe om hvem de er, men vi vet ikke sikkert hva det vil bety for resultatet. Normalt er republikanerne flinkest til å mobilisere sine velgere når det er mellomvalg, eller valg til kongressen. Likevel viser velgerregistrering flere steder at det er flere unge, flere kvinner og flere med immigrantbakgrunn som har registrert seg. Grupper som i større grad vil støtte demokratene.

Hvis ikke Donald Trump klarer å mobilisere demokratenes velgermasse til å gå til urnene, er det vanskelig å se for seg hvem som skal klare det. Interessen for politikk har kanskje aldri vært større her i USA enn akkurat nå. Men det harde ordskiftet, utskjellinger og latterliggjøring skremmer kanskje mange vekk.

«Demokratene vil doble skattene og invitere masser med ulovlige immigranter til å komme til landet,» løy presidenten søndag kveld. Selv Fox News måtte innrømme at dette ikke stemmer. Trumps partifeller hadde nok ønsket at presidenten i stedet brukte energi på å skryte av det som er bra. Som at økonomien går så det suser, og at arbeidsledigheten er rekordlav.