Helsekontrollen:

Har Ex on the Beach-Rikke blitt tynnere med laser?

HELSEKONTROLLEN (TV 2): Lasermaskinen Eximia lover å redusere fettet der du ønsker, uten inngrep. Kan det være så enkelt?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rikke Isaksen (24) er kjent fra TVNorge-programmet Ex on the Beach.

I høst har hun oppdaget lasermaskinen Eximia. Den lover blant annet vektreduksjon, uten inngrep.

– Jeg så reklame for den på Instagram. Flere av venninnene mine hadde prøvd den, så da tenkte jeg at jeg måtte prøve, sier Isaksen.

Se saken i Helsekontrollen på TV 2, torsdag klokken 20.00, eller på TV 2 Sumo allerede nå.

Helsekontrollen er med når Isaksen får laser på det hun kaller sine «love handles» hos klinikken SK Norge på Frogner i Oslo.

Merker forskjell

Ifølge nordlendingen har hun gått ned fem centimeter rundt hoftene på to behandlinger med laser. Én behandling, hvor det også gis lymfedrenasje, koster 1.195 kroner, men Rikke får det gratis mot å omtale behandlingen på sosiale medier.

– Jeg merker forskjell på dongeribuksene, sier hun.

Styreleder i SK Norge, Andreas Bjerkedal, forklarer at laseren spalter underhudsfettet.

– Fettet går fra å være fettklumper til enkeltstående fettceller, og da blir de tilgjengelig for vanlig forbrenning, sier Bjerkedal.

Rikke Isaksens før- og etterbilde. Foto: SK Norge
Rikke Isaksens før- og etterbilde. Foto: SK Norge

Fedmeforsker skeptisk

Ved Haukeland universitetssykehus i Bergen forsker Johan Fernø på fedme. Han har sett nærmere på dokumentasjonen av lasermaskinens effekt.

– De studiene jeg har sett på Eximia er tilsynelatende greie. Problemet er at de er litt små, og det er få personer med.

Fernø sier også at noen studier er gjort av folk som enten lager denne maskinen eller bruker den i behandling.

– Det er normalt noe som gjør at vi blir litt mer avventende til resultatet.

Oppfordrer til livsstilsendring

SK Norge oppfordrer kundene til å spise sunt og holde seg i aktivitet etter behandlingene. Dette skal forsterke effekten.

Fernø mener det kan stilles spørsmål ved om det er laseren eller livsstilsendringene som gjør at kundene går ned i vekt.

– Rikke har sikkert hatt effekt, spørsmålet er om det er laseren eller livsstilsendringene som er årsaken, poengterer han.

Vet ikke

Styreleder Bjerkedal erkjenner at det kan være vanskelig å vite.

– Hvordan vet du at det er laseren som har fått Rikke ned i vekt?

– Det vet jeg ikke. Laseren virker individuelt, noen har veldig god effekt og noen har nesten ingen effekt, sånn at det kan godt være det bare er livsstilsendringene og det kan godt være det bare er laseren.

– Så du vet ikke helt hvordan maskinen du tilbyr fungerer?

– Nei, det kan du godt si. Man vet hvordan det påvirker fettcellene og sånne ting. Så man vet ganske mye, men akkurat hvorfor det har den effekten, det er man ikke sikker på. Den virker, men det må forskes mer.

– Fedmeeksperten er kritisk til den forskningen som er gjort, hva sier du til det?

– Det er sånn akademia fungerer, at folk er kritisk til det andre gjør. Jeg skjønner godt at han er kritisk. Det er ikke veldig mange med i disse studiene, som er veldig naturlig i de første forskningsstudiene som blir gjort på noe helt nytt, sier Bjerkedal.

Skin medical, som har agentur på Eximia, legger til at:

– Maskinen spalter lagret fett til frie fettsyrer som kroppen enkelt forbrenner som ren energi, laseren omdanner altså fett til energi.