THRILLER-VALG: Donald Trump har brukt mye ressurser på valgkamparbeid foran mellomvalget i november. Her fra et arrangement i Tennessee søndag.
THRILLER-VALG: Donald Trump har brukt mye ressurser på valgkamparbeid foran mellomvalget i november. Her fra et arrangement i Tennessee søndag. Foto: Nicholas Kamm

Over 30 millioner har forhåndsstemt:

– Dette kan snu opp ned på alle prognoser

Det forventes usedvanlig høy valgdeltakelse etter at 30 millioner amerikanere så langt har forhåndsstemt før mellomvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er vanligvis lav oppslutning under mellomvalg, men i år kan det se ut til at dette ikke vil være tilfellet.

Så langt har over 30 millioner amerikanere forhåndsstemt.

Ifølge Time Magazine hadde minst 28 stater overgått forhåndsstemmene sine fra 2014, allerede på lørdag.

Forventes høy oppslutning

Til mellomvalget i 2014 kom det inn 28,3 millioner forhåndsstemmer. Totalt stemte over 83 millioner amerikanere, noe som er lav oppslutning selv til mellomvalg å være.

Under presidentvalget i 2016 fikk man inn 137,5 millioner stemmer. Ingen forventer at man vil nå et slikt tall i år, men ifølge Times kan det se ut til at man når hele 50 prosent.

– Det er en kraftig økning, sier kommentator i Tankesmien Agenda, Thor Steinhovden, til TV 2.

– 40 prosent er mer vanlig og man må veldig langt tilbake i tid for å nærme seg en liknende valgdeltakelse i et mellomvalg som man kan få nå, legger han til.

Polariserende effekt

Steinhovden understreker at velgerne som nå mobiliserer må komme fra et sted.

– Spørsmålet nå er hvem som plutselig har blitt så engasjert i dette valget, sier han.

Er det for eksempel unge velgere med minoritetsbakgrunn, vil det være en fordel for Demokratene. Er det derimot hvite velgere uten høyere utdanning som har mobilisert, vil det være et skritt i riktig retning for Donald Trump og Republikanerne.

– Hvis begge disse gruppene plutselig er mye mer representert enn vanlig, vil de fleste forhåndsscenarier være ganske verdiløse. Da vet man egentlig ikke hvordan det vil se ut før i morgen, sier han og legger til:

– Dette kan snu opp ned på alle prognoser.

Steinhovden sier at man nok ikke når valgdeltakelsen man så i presidentvalget for to år siden, men understreker at en så høy oppslutning som det ser ut til at man får ved årets mellomvalg, viser hvor polariserende innvirkning Trump har på befolkningen.

– Det at han har gjort dette til et valg om seg selv, har skremt ut mange demokrater og fyrt opp mange republikanere. Det gir også en indikasjon på hvordan 2020 blir, det blir kanskje det mest spennende presidentvalget noen sinne.