Trine Jensen (t.v.) og Gry Storvik ble begge funnet seksuelt misbrukt og drept. Hilde Nord (t.h.) er fortsatt savnet. Krimforfatter Jørn Lier Horst mener det er holdepunkter at en gjerningsperson kan ha drept alle tre.
Trine Jensen (t.v.) og Gry Storvik ble begge funnet seksuelt misbrukt og drept. Hilde Nord (t.h.) er fortsatt savnet. Krimforfatter Jørn Lier Horst mener det er holdepunkter at en gjerningsperson kan ha drept alle tre. Foto: Privat / NTB Scanpix

tidligere polititopp og forfatter:

– En skremmende mulighet for at en seriemorder står bak

Forfatter og tidligere drapsetterforsker Jørn Lier Horst mener det er sannsynlig at en seriemorder står bak drapene på minst to unge kvinner på 1980-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1981 ble Trine Jensen (17) funnet drept på Svartskog i Oppegård, like utenfor Oslo. I 1985 ble Gry Storvik (23) funnet drept på Myrvoll, like ved Oppegård.

Sture Bergwall, best kjent som Thomas Quick, tilsto og ble dømt for drapene. Han trakk senere tilståelsene, dommen ble opphevet og sakene er i dag uoppklart.

– Jeg tenker at det er så mange fellestrekk mellom sakene at det er en skremmende mulighet for at en ukjent seriemorder står bak, sier Jørn Lier Horst og forsetter:

– Modusen er lik: Begge kvinnene har blitt mishandlet og seksuelt misbrukt, begge har forsvunnet fra bygater i Oslo og de er dumpet i samme område.

Kriminell bakgård

Han var tidligere drapsetterforsker i politiet i Vestfold. Nå er han en av Norges mestselgende forfattere. I sin siste bok, «Det innerste rommet», har han lagt handlingen til Gjersjøen i Oppegård.

Forfatteren betegner området som en «bakgård for kriminell aktivitet».

– Over år er det funnet stjålne biler, sprengte pengeskap og syv lik i dette området, sier Horst.

I tillegg til Trine Jensen og Gry Storvik ble Barbro Zedini i 1999 dumpet i Gjersjøen. Høsten 2010 ble far og to barn funnet døde her etter drap og selvdrap. Høsten 2012 ble Sigrid Giskegjerde Schjetne funnet drept på Kolbotn.

Jørn Lier Horst jobbet frem til høsten 2013 som etterforskningsleder i Vestfold-politiet. Nå er han krimforfatter på heltid.
Jørn Lier Horst jobbet frem til høsten 2013 som etterforskningsleder i Vestfold-politiet. Nå er han krimforfatter på heltid. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Voldtektsmann i området

Horst mener at en eventuell seriemorder-kobling i drapssakene med Jensen og Storvik også må sjekkes opp mot forsvinningen av Hilde Nord (19) i 1986.

Den 19 år gamle kvinnen ble sist sett på Vestbanen i Oslo, der også sykkelen hennes ble funnet. Nord er aldri blitt funnet, men saken er blitt etterforsket som et drap.

Faren hennes, Ole Tom Nord, sa til VG i 2000 at han er sikker på at datteren ble utsatt for en kriminell handling.

– Det herjet en serievoldtektsmann i området på denne tiden. Han har vært etterforsket i sakene, men han ble ikke siktet eller tiltalt, sier Horst.

Det ble funnet DNA på åstedet der Gry Storvik ble funnet. Man antar at dette stammer fra gjerningsmannen, men funnene har ikke ført til oppklaring.

Drapene er foreldet

Drapene på Storvik og Jensen er i dag foreldet. Selv om ingen nå kan dømmes for drapene, er det fortsatt mulig gi pårørende svar på ubesvarte spørsmål.

Horst sier at ny etterforskning av gamle saker kan gi oppklaring ved å bruke moderne DNA-teknologi.

– Samtidig kan tiden gjøre det enklere for den som vet noe å stå fram og fortelle. Over tid kan relasjoner endres og lojalitetsbånd brytes. For mennesker som den gang valgte å tie, kan det med tiden være lettere å stå fram å fortelle det de vet.

– Å finne løsning på gamle saker handler ofte om at den rette personen må begynne å snakke. Det skjer sjeldent uoppfordret, men fornyet medieoppmerksomhet omkring gamle saker kan motivere dem som måtte vite noe til å stå fram