INGEN SMIL I FREDRIKSTAD: Per-Mathias Høgmo smilte fra øre til øre da han ble presentert som Fredrikstad-trener. Nå er det ingen grunn til å smile lenger.
INGEN SMIL I FREDRIKSTAD: Per-Mathias Høgmo smilte fra øre til øre da han ble presentert som Fredrikstad-trener. Nå er det ingen grunn til å smile lenger. Foto: Junge, Heiko

– I Fredrikstad er de verdensmestere helt til siste serierunde spilles

TV 2-ekspert mener Per-Mathias Høgmo er rådvill og mangler selvtillit.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredrikstad tapte søndag 0-3 mot KFUM i den første av to kamper som avgjør hvem som får mulighet til å spille om opprykk til Obos-ligaen.

Mye tyder på at storlaget fra plankebyen går inn i et overgangsvindu der potensielle forsterkninger kun kan lokkes med 2. divisjonsspill.

Høgmo uttalte etter kampen at prestasjonen var utilgivelig, men FFK-treneren ville ikke svartmale situasjonen.

– Det første jeg sa til gutta etter kampen er at de ikke har tid til å henge med hodet til uka som kommer, sa han ifølge Demokraten.

Fredrikstads fiaskokamp ble tema i FotballXtra søndag kveld.

– Fredrikstad har store ambisjoner. De ansetter bare kjente navn, som senest med Høgmo. Og så taper de første kvalik-kamp mot KFUM. De er verdensmestre i Fredrikstad helt til siste serierunde spilles. Da går sannheten opp for dem, uttalte Ivar Hoff.

Jesper Mathisen er ikke overrasket over at Fredrikstad snublet i den viktige kampen.

– Det er et eller annet med Høgmo og disse veldig viktige kampene. Han var sjefen i Tromsø, og da var det en oppladning til cupfinalen som det går veldig mange historier om. Det endte med tap mot Hødd. Så hadde vi en alletiders mulighet til å komme oss inn i et mesterskap, men da stilte vi plutselig opp med Markus Henriksen som spiss. Vi stilte med et bortelag på hjemmebane og et hjemmelag på bortebane. Og så røyk også det. Og nå mot KFUM, plutselig gjorde han et par bytter også der og så blir de feid av banen av KFUM - et lag som driver med et budsjett i en helt annen verden enn det de gjør i Fredrikstad, sier han.

Mathisen har ingen god forklaring på hvorfor Høgmo har mislyktes i de store kampene.

– Det virker litt panisk hele greia. Vi så det med Norge, Tromsø og nå ser vi det igjen med Fredrikstad. All ære til KFUM, men det er klart at Fredrikstad ikke skal bli rundspilt i en så viktig kamp. Da er det noe som har vært galt ved inngangen til kampen, og det er Høgmos ansvar. Hva som har foregått i hodene til spillerne og trener vet jeg ikke, men at de skulle bli totalt rundspilt det tror jeg ingen så for seg. Det kan virke som om han for øyeblikket mangler litt selvtillit og er litt rådvill når det kommer til stykket. I de siste jobbene han har hatt og de største kampene han har vært med på i Norge har det vært panikk, og det så sånn ut også mot KFUM, analyserer TV 2-eksperten.

Kun andreplass i serien

I serien havnet FFK poenget bak Raufoss. Mathisen er klar på at prosjekt Høgmo har vært skuffende så langt.

– Jeg tror nok alle i Fredrikstad også er veldig skuffet over det. Det var jo et sterkt signal da Høgmo tok over Fredrikstad. Det viser at Fredrikstad fortsatt er en klubb som trekker til seg store trener. For selv om Høgmo fikk kjørt seg litt som trener for Norge, har han et navn som har vært veldig attraktivt. Jeg hadde ikke trodd at Fredrikstad skulle være hans neste stoppested, men jeg synes det var en kul kombinasjon. En trener som ville gjenreise seg selv og en klubb som ville gjenreise seg selv. Men det han har levert til nå har jo vært alt annet en overbevisende.

– Jeg håper de klarer å komme seg tilbake til OBOS og etter hvert Eliteserien. Slik norsk fotball har blitt trenger vi alle publikumslagene i Eliteserien. Jeg håpet de skulle komme tilbake om ikke alt for lang tid, men nå ser det ut til at det kan ta lenger tid enn vi trodde, fortsetter han.

TV 2-eksperten mener det vil være et stort steg tilbake for FFK hvis det ikke blir opprykk denne sesongen.

– Høgmo snakker ofte om å bygge kultur og et lag, men det er vanskelig hvis det skal være mange utskiftninger også inn mot neste sesong. Skulle de rykke opp kunne han tatt med seg de beste spillerne videre og samtidig tilført noe nytt. Det å rykke opp for en klubb som Fredrikstad er selvfølgelig noe de bør klare. Men så er det samtidig slik at når de reiser rundt og besøker de lagene de besøker, er det som å få Rosenborg på besøk. Fredrikstad har et så stort navn og en så stolt historie at for andre lag blir det som en cupfinale å regne. Det blir ikke noe enkel jobb for Fredrikstad å klare opprykk neste år heller, selv med det budsjettet de har, sier han.