FØR: Sam Ballard var en aktiv og energisk gutt som elsket å spille rugby. Etter å ha spist en snegle på fest, kunne han verken kunnet gå eller spise selv.
FØR: Sam Ballard var en aktiv og energisk gutt som elsket å spille rugby. Etter å ha spist en snegle på fest, kunne han verken kunnet gå eller spise selv. Foto: Sam Ballard/Facebook

Sam (28) døde etter å ha spist hagesnegle på fest

– Jeg elsker deg, var 28-åringens siste ord til moren. Sam døde åtte år etter han tok imot en utfordring på fest.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da 19 år gamle Sam Ballard tok en utfordring fra kamerater i festlig lag i 2010, ble hele livet snudd på hodet.

Åtte år senere døde Australske Sam Ballard (28) etter å ha spist en snegle på fest, melder Sky News.

«Burde jeg spise den?»

En venn som var tilstede på festen i 2010 forteller til avisen at sneglen krøp over bordet, og samtalen begynte da å dreie seg rundt å spise den.

– Vi hadde en rødvinskveld og lekte veldig voksne, da en snegle kom krypende over bordet, forteller vennen Jimmy.

– Vi snakket om sneglen og Sam sa «burde jeg spise den?». Han satte igang, og det var sånn det skjedde.

På den tiden var Sam en lovende rugby-spiller. Bare dager etter Sam hadde tatt utfordringen ble han svært syk. Jimmy har i ettertid beklaget seg ovenfor Sam, og sagt han burde stoppet ham fra å spise sneglen.

Ekstremt sjelden infeksjon

Sam Ballard tilbragte de tre neste årene på sykehus. Undersøkelser viste at han hadde fått i seg en rundorm, som vanligvis lever i rotters lungearterier.

Siden snegler spiser avføring fra blant annet rotter og mus, kan også de være bærer av parasitten.

Rundormen kan være svært farlig for mennesker, da den blant annet kan føre til såkalt eosinofil meningoencefalitt. Det er en infeksjon av hjernen som forårsaker en økning i antallet hvite blodlegemer.

Sykdommen som han fikk, var ifølge australske helsemyndigheter en «ekstremt sjelden infeksjon».

TRENGTE HJELP DØGNET RUNDT: Sam Ballard sammen med moren Katie. Foto: Newspix
TRENGTE HJELP DØGNET RUNDT: Sam Ballard sammen med moren Katie. Foto: Newspix

Sam Ballard endte i koma i 420 dager og trengte hjelp døgnet rundt. Han fikk daglige krampeanfall, og måtte mates gjennom sonde og få hjelp til å regulere kroppstemperaturen.

Døde fredag

Etter Sam våknet opp på koma ble han lam fra livet og ned, og ble sittende i rullestol. I et Facebok-innlegg fra 2011 skrev Sams mor, Katie Ballard, at hun fortsatt hadde et håp om at sønnen skulle gå igjen.

– Sam har det veldig bra. Han er fortsatt den samme bråkjekke Sam, og han ler mye. Han kommer til å snakke og gå igjen (takk Gud), men vi vet ikke hvor lang tid det kommer til å ta, skrev hun i innlegget ifølge DailyMail.

Samme år sa Katie til 7 News Sydney at hun ikke klandret Sams venner som var tilstede den skjebnesvangre kvelden.

– Det var gutter, rødvin, alkohol, sittende rundt bordet til en kamerat. En snegle havner på bordet, og noen begynner å snakke om en utfordring. Gutter er gutter, fortalte Sams mor Katie Ballard.

Sam døde fredag 2. november. Han var omgitt av den nærmeste familien og nære venner da han døde. Hans siste ord til moren var «jeg elsker deg», ifølge Sky News.