JULEHANDEL: Virke anslår at vi kommer til å bruke 58,5 milliarder kroner på årets julehandel. Her fra førjulshopping på Karl Johan i 2012.
JULEHANDEL: Virke anslår at vi kommer til å bruke 58,5 milliarder kroner på årets julehandel. Her fra førjulshopping på Karl Johan i 2012. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB Scanpix

virke:

Så mye skal vi bruke på årets julehandel

Hver og en av oss kommer i år til å bruke gjennomsnittlig 11.040 kroner på mat, pynt, gaver og andre julenødvendigheter, ifølge handelsorganisasjonen Virke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Virke har kommet til at vi til sammen vil bruke 58,5 milliarder kroner, drøyt 11.000 kroner hver, i desember – altså i forbindelse med julehandelen. Av dette bruker vi 4.700 kroner i dagligvarehandelen og 6.340 kroner i øvrige butikker, ifølge anslagene fra handelsbransjens interesseorganisasjon, Virke.

– Særlig den siste uken før jul er hektisk i dagligvarebutikkene. Vi inviterer til fest og besøk og unner oss nok kanskje enda mer kvalitetsmat i desember. For de fleste er det viktig at julematen smaker tradisjon, barndomsminner og råvarer fra hjemstedet. Det kommer stadig flere lokalmat-produkter på markedet som får fram både minner og julestemning, sier direktør Ingvill Størksen i Virke Dagligvare.

Omsetningen i desember er 30 prosent høyere enn gjennomsnittet for resten av året. For bransjer som leketøysbutikker, ur- og gullsmedbutikker og bokhandlere er omsetningen to til tre ganger så høy i desember som en i gjennomsnittsmåned resten av året.

– Julen betyr mye for faghandelen som kommer til å omsette for 33,5 milliarder kroner i desember, sier direktør Bror William Stende for Virke Faghandel.

I tillegg kommer pengene vi bruker i forbindelse med handelens black friday-kampanjer. I fjor var det over 3,6 milliarder kroner. I år venter Virke at det brukes 3,9 milliarder kroner fredag 23. november.