Farmen-Tonjes ukjente fortid: – Jeg hadde håpet det skulle forsvinne i det stille

– Plutselig hang det plakater av meg på hele skolen, forteller Tonje Frøystad Garvik (29).

Det norske folk er vant til å se henne usminket i arbeidsklær med møkk under neglene på Gjedtjernet gård i årets Farmen-sesong.

Arbeidsjernet har derimot en noe mer glamorøs fortid bak seg.

Frøken Norge-deltaker

Som 18-åring i 2008 havnet Tonje Frøystad Garvik på en tredjeplass i missekonkurransen Frøken Norge.

– Det var absolutt ikke min idé å melde meg på. Det var tanten min som gjorde det, og det var topphemmelig. Jeg hadde håpet det skulle forsvinne i det stille, sier Farmen-deltakeren når TV 2 ringer.

Men missedeltakelsen forsvant absolutt ikke i det stille. Bestevenninnen fant ut av hemmeligheten, og plutselig visste «alle» om det.

– Bestevenninnen min hadde selvfølgelig sett at jeg var blant topp 200 i kåringen til Se og Hør. Så da vi hadde julebord i 3. klasse på videregående tok hun mikrofonen og fortalte det høyt.

– Plutselig hang det plakater av meg rundt om på hele skolen, sier hun og ler.

Se flere bilder av Tonjes misse-fortid i videoen i toppen av saken.

– En symbolsk tredjeplass

Selv om Frøystad Garvik endte opp med en pallplassering, mener hun selv at hun ikke var en typisk Frøken Norge-deltaker.

– Jeg er ikke den mest fancy typen. På finalen glemte jeg til og med å ha med meg egen kjole. Falske vipper og negler hadde jeg ikke tenkt på en gang. Så toppet jeg hele skiten med å møte opp i treningsklær på catwalk-trening.

– De endte opp med å gi meg en symbolsk tredjeplass. De tenkte sikkert: «Vi må sørge for at hun aldri får representere landet, men vi kan gi henne en symbolsk high five», humrer 29-åringen.

Publikumsfavoritt

Hun endte opp med å vinne folkets stemmer, og ble kåret til publikumsfavoritt.

– Vanligvis sendte Frøken Norge alle som ble publikumsfavoritt rett til Miss Universe. Men det året jeg var med endret de reglene. Det hadde jo vært helt katastrofe om jeg ble sendt dit.

Til tross for at det er langt mellom Farmen og Frøken Norge, angrer ikke 29-åringen fra Ulsteinvik på deltakelsen i missekonkurransen.

– Det er dumt å angre på ting. Det var en artig opplevelse og jeg ble kjent med mange fine folk. Men det er ikke noe jeg identifiserer meg med. Det ligger langt vekk fra sånn jeg er som person.

Ikke bare glitter og glam

Likevel føler hun at det er viktig å få frem at konkurransen ikke er like overfladisk som utenforstående kanskje får inntrykk av.

– Det er jo en veldig kul opplevelse. Frøken Norge har litt mer fokus på personlighet og den biten der, kontra Miss Norway. Vi var på hytteturer, kjørte snowboard og hundeslede. Det er ikke bare det man ser, det overfladiske, forteller Farmen-deltakeren.

– Men jeg kler nok bedre å løfte på tømmer og gå i treningsklær, avslutter hun.

Se Farmen tirsdag, onsdag og søndag på TV 2 og TV 2 Sumo.