Elabdellaoui og Karius var lagkamerater i Manchester City:

– Han var litt fjern, men han var bra

LAGKAMERATER: Loris Karius og Omar Elabdellaoui fra sin tid sammen i Manchester City.
LAGKAMERATER: Loris Karius og Omar Elabdellaoui fra sin tid sammen i Manchester City. Foto: Manchester City FC
Omar Elabdellaoui og Loris Karius spilte sammen i Manchester Citys akademilag. Torsdag kjemper de begge om avansement i Europaligaen i to av Sørøst-Europas største klubber.

Se Europaligaen på TV 2 Sumo og TV 2 Sport 1 torsdag!

Torsdag spilles den nest siste runden i høstens Europaliga-gruppespill, og den er spennende med norske øyne på flere vis. Sarpsborg kjemper fremdeles om avansement, og møter den tyrkiske storklubben Besiktas på hjemmebane.

Helt bakerst hos gjestene er det muligheter for at det igjen er Loris Karius som vokter målet for tyrkerne, og i anledning forrige ukes landslagssamling tok TV 2 Sporten en liten prat med en av de norske landslagsspillerne som er blant tyskerens tidligere lagkamerater.

Både Karius og Omar Elabdellaoui var nemlig del av det samme akademiet i engelske Manchester CIty, og høyrebacken husker godt den tiden.

– Han var fin. Han var en fin fyr. Han var litt fjern, men han var bra. Du så tidlig at det var et stort talent, sier den nåværende Olympiakos-backen.

Se Sarpsborg 08-Besiktas 21.00 på TV 2 Sport 1 og TV 2 Sumo!

Kunne se at han ville bli toppkeeper
Ingen av de to slo gjennom og fikk muligheten på Citys A-lag, og dro til andre steder i Europa for å få sine definitive gjennombrudd. Felles for dem begge er imidlertid at de kjempet seg tilbake til engelsk Premier League, før de nå igjen har en fellesnevner i at de spiller i to av Sørøst-Europas største klubber. Elabdellaoui er Olympiakos-eiendom, men var utlånt til Hull i England i siste halvdel av 2016/17-sesongen, mens Besiktas-keeper Karius er utlånt fra Liverpool til den tyrkiske storklubben.

Nå skryter Norges visekaptein av sin tidligere kamerat fra akademitiden i England, og avslører at det - basert på hva han så på Citys treningsfelt og i kamper den gang - ikke har kommet som noen overraskelse på ham at Karius er blitt keeper på høyt nivå.

– Han er ett eller to år yngre enn meg, men han var veldig bra.

– Du kunne se at han ville bli en toppkeeper?

– Ja. Han var veldig bra tidlig, sier Elabdellaoui.

Spilte også med flere andre som har slått gjennom
Nordmannen dro til Manchester allerede som 15-åring, og han og Karius er langt ifra de eneste fra den tiden som er blitt toppspillere andre steder enn i Pep Guardiolas stjernemannskap. Elabdellaoui forteller gledelig om flere av dem, fra det som han selv omtaler som en tid som gjorde ham tøffere som fotballspiller.

– Det var John Guidetti, som var en av de veldig gode spillerne. Han og jeg er fremdeles gode kompiser og har god kontakt. Du hadde Vladimir Weiss, som var et veldig stort talent, Ben Mee, som spiller for Burnley, og Dedryck Boyata, som spiller for Celtic nå. Jeg husker Kieran Trippier, som spiller for Tottenham. Både han og jeg var sentrale midtbanespillere da, og han var veldig god. Vi ble høyrebacker begge to etter at vi hadde dratt derfra. Det var veldig mange gode fotballspillere, sier Elabdellaoui.

Gjenforent med Yaya Touré: – En fin fyr
Den kanskje aller beste City-spilleren, som absolutt ikke var del av akademiet de årene Elabdellaoui var i klubben, er Yaya Touré. Tilfeldighetene har gjort det slik at de to nå er gjenforent i Hellas, ettersom giganten fra Elfenbenskysten valgte å returnere til sin tidligere greske arbeidsgiver i sommer.

Touré har et enormt navn i Olympiakos, der han fikk sitt definitive gjennombrudd i 2005/06-sesongen. Som en av nøkkelspillerne da laget vant «the double» fikk han etter hvert kallenavnet «Den nye Patrick Vieira», og en overgang til Monaco fulgte etter VM-sluttspillet i 2006.

Der ble han kun i en sesong, før Barcelona hentet ham til Spania sommeren 2007. Touré vant både to ligamesterskap og en Champions League-tittel i Katalonia, før turen gikk videre til et Manchester City-lag som var i startfasen av det å bygge et imperium sommeren 2010. Der ble han en av de største stjernene i klubben, var toneangivende under Premier League-triumfene både i 2011/12 og 2013/14, og fikk sågar også nok kamper til å bli mester under Guardiolas ledelse forrige sesong. Det var imidlertid i Olympiakos at det definitive gjennombruddet i Europa kom for den nå 35 år gamle midtbanespilleren.

– Han er vel en legende i Olympiakos?

– Ja. Det er han. Jeg kjenner jo Yaya fra City-tiden, da jeg var der. Han er en fin fyr. Da var han på topp. Han var ekstrem. Han scoret 20+ som midtbanespiller. Det husker jeg veldig godt, mimrer Elabdellaoui.

Touré brukte lang tid på å finne seg en ny arbeidsgiver i sommer, men endte altså opp med å signere for gamleklubben Olympiakos så sent som i 2. september. Dermed gikk han også glipp av viktige treningsmåneder, og han har kun vært på banen i to seriekamper og to i Europaligaen denne sesongen.

– Han trengte litt tid på å komme i gang, men det kommer seg. Vi får håpe at han får bidratt godt nå. Han har trengt litt tid, men han begynner å komme seg. Han begynner å finne tilbake til formen, så jeg håper at han kan bli veldig viktig for oss, sier Elabdellaoui.

Derfor har ikke Elabdellaoui selv spilt så mye i Europaligaen
Selv kan han også komme til å være involvert i en potensielt avgjørende kamp i Europaligaen torsdag. Olympiakos er på tredjeplass i gruppe F, men kun ett poeng bak ledende Real Betis, som de møter på bortebane. Mellom dem ligger AC Milan, kun foran grekerne på innbyrdes oppgjør.

Elabdellaoui har imidlertid ikke figurert så ofte for sin klubb i Europa denne sesongen. Kun én av fire kamper har han spilt 90 minutter i, mens han i to av dem ikke engang har vært i troppen. I serien spiller han så å si alt, og det finnes en logisk forklaring på akkurat fraværene i Europa.

– Det er enkelt og greit. Treneren har prioritert ligaen. Sånn som kampen mot Milan, for eksempel, så hadde vi en rekke av kamper med PAOK, Milan og AEK Aten. Med to derbies etter hverandre så byttet han hele elleveren. Det samme var det da vi spilte mot Dudelange fra Luxembourg. Vi skulle rett og slett hvile spillere til seriekampen. Så det har bare vært sånn, sier høyrebacken.

Rotasjonen betyr at han gikk glipp av blant annet å spille på ærverdige San Siro i Milano, men samtidig har 26-åringen forståelse for at treneren velger å hvile enkelte spillere når han kan.

– For min del, så føler jeg meg alltid klar og vil spille alt. Sånn sett er det synd, men jeg forstår jo treneren. Det har vært veldig mange kamper i år, og jeg har spilt stort sett alt. Jeg har spilt alle minuttene de gangene jeg har vært på landslagssamling, og kommet tilbake og spilt alle seriekampene. Hvert eneste minutt. Det er enkelt og greit sånn at han har lyst til å hvile noen spillere, forklarer Olympiakos-profilen.

Se Europaligaen torsdag, med blant annet:

  • Sarpsborg-Besiktas (sending etter Rosenborg-Red Bull Salzburg på TV 2 Sport 1 og TV 2 Sumo. Kampstart 21.00)
  • Real Betis-Olympiakos (Kampstart 18.55 på TV 2 Sumo)

Lik TV 2 Sporten på Facebook