Frida tenkte aldri at konsekvensene av å ikke bruke kondom ville slå så hardt tilbake.
Frida tenkte aldri at konsekvensene av å ikke bruke kondom ville slå så hardt tilbake. Foto: Amalie Nord Hagen

«Frida» (24) fikk kjønnssykdommen som ikke forsvinner: – Har ødelagt sexlivet mitt

Seks antibiotikakurer, 15.000 kroner fra egen lomme og et ødelagt sexliv. «Frida» blir ikke kvitt kjønnssykdommen mycoplasma, og legene hevder de ikke kan gjøre mer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For ett år siden fikk 24-åringen påvist kjønnssykdommen mycoplasma.

Siden den gang har hun vært gjennom seks sterke antibiotikakurer som ikke har gitt resultater. Nå sier legene at hun kun kan håpe sykdommen vil forsvinne av seg selv.

​– Hver gang jeg tester positivt svarer legene: «Beklager, men vi vet for lite om sykdommen». Jeg begynner å bli rimelig lei.

For Frida har kjønnssykdommen og lite informasjon fra sykehuset blitt en stor belastning.

​​– Det plager meg hver eneste dag. Det har ødelagt sexlivet med kjæresten min, vi lå ikke sammen på ett halvt år. Jeg bekymrer meg hver dag og er ofte veldig nedfor. Hvilke konsekvenser sykdommen kan føre med seg over lengre tid vet jeg ikke. Jeg frykter å ende opp som steril, sier 24-åringen.

Uklare konsekvenser

​Harald Moi, professor i kjønnssykdommer, sier at mycoplasma i verste fall kan få dramatiske konsekvenser.

​​– Mycoplasma kan gi underlivsbetennelse som kan gi utflod og svie, og på kvinner kan den gå opp i livmor og eggledere. Ettervirkningene av dette kan føre til barnløshet, bekkensmerter og graviditet utenfor livmoren. Det er relativt sjeldent, men det har vært noen tilfeller av det tidligere. I de aller fleste tilfeller går mycoplasma over av seg selv.

– Dette er en bakterie som har en tendens til å bli antibiotikaresistent, og kan bli den første kjønnssykdommen det ikke er mulig å behandle med antibiotika. Det finnes ingen statistikk på hvor mange som er smittet med mycoplasma, men vi tror at det er minst 10.000 tilfeller per år i Norge, sier Moi.

Avdelingsdirektør ved avdeling for tuberkulose, blod- og seksuell smitte i Folkehelseinstituttet Hilde Kløvstad mener Frida ikke trenger å bekymre seg for hvilke konsekvenser kjønnssykdommen kan få.

​– Det foreligger i dag ingen solid dokumentasjon på om og i tilfelle i hvilken grad infeksjon med genital mycoplasmainfeksjon kan gi alvorlige langtidskonsekvenser som infertilitet. De aller fleste infeksjoner med genital mycoplasmainfeksjon går trolig over av seg selv i løpet av et par år.

For Frida er hverdagen fylt med bekymringer og håp, og deretter knuste håp. Nå har hun vært plaget i ett og et halvt år.

– Jeg kan ikke fortsette å leve som dette. At det ikke foreligger dokumentasjon på om mycoplasma kan gi alvorlige konsekvenser er ikke beroligende, så lenge det ikke foreligger dokumentasjon på at det ikke gjør det. Alt jeg hører fra sykehuset er at de vet for lite. Symptomene fra kjønnssykdommen er også utrolig kjipe i hverdagen. Jeg er rett og slett bare drittlei hele situasjonen.

Haukeland beklager

Turid Jorunn Thune, seksjonsoverlege ved Hudavdelingen ved Haukeland universitetssykehus, tar til seg kritikken og synes det er beklagelig at Frida opplever en svak dialog med dem.

​– Vi er lei oss for at hun ikke har fått god nok informasjon og oppfølging fra oss. Vi prøver å gi individuell, relevant og oppdatert informasjon til alle pasienter som er i kontakt med oss. Vi oppfordrer henne til å ta kontakt med oss for en ny samtale dersom hun ønsker dette.

​– Vi ønsker at pasientene skal føle seg trygge, godt ivaretatt og at de får nødvendig informasjon i møte med oss. Vi er takknemlig for tilbakemeldinger på ting som ikke fungerer, bare på den måten kan vi få rettet opp feil og mangler.

– Hva kan dere gjøre for at pasientene kan få en bedre opplevelse?

​– Vi skal fortsette å gi all informasjon vi føler er relevant. Vi må lytte til pasientene og prøve å fange opp når de er usikre og ikke føler at den informasjonen vi har gitt er god nok. Noen pasienter har behov for flere samtaler for å føle seg trygge.

Økende problem

​Ifølge Thune opplever de sjelden at antibiotika ikke kurerer mycoplasma, men at det er et økende problem.

​– Vi opplever det ikke så ofte på vår poliklinikk, kanskje to, tre tilfeller per år. Men det blir stadig vanskeligere å behandle genitale mycoplasmainfeksjoner på grunn av økende antibiotikaresistens. Det er bare noen få antibiotikum som har effekt på Mycoplasma genitalium.

Mycoplasma inngår ikke i smittevernloven, og dermed må pasienter som rammes av denne kjønnssykdommen selv betale utgiftene den fører med seg. For Frida har det kostet henne dyrt.

– Jeg er ung og og har ikke den største inntekten, da har det vært utfordrende å bruke så mye penger på denne kjønnssykdommen. Og ekstra bittert er det selvfølgelig når kurene ikke har har hatt noen effekt.

​Nå håper 24-åringen at kjønnssykdommen skal bli priortert og forsket mer på, slik at hun og andre i samme situasjon får den hjelpen de desperat trenger.