benytter seg av parterapi Jevnlig:

– Vi har vært nære på å gå fra hverandre flere ganger

Marthe og Håvard Sveberg opplever til stadighet at de forvikler seg inn i et konfliktmønster det kan være vanskelig å komme seg ut av. Derfor har de fått hjelp fra Familievernkontoret i flere omganger for å redde forholdet.

Paret har slått seg til ro med at de kommer til å trenge hjelp jevnlig.

Familievernkontoret kan hjelpe hvis man har utfordringer i parforholdet. De tilbyr samtaler med profesjonelle fagfolk. Mange erfarer at det er virkningsfullt å sette av tid til å snakke om forholdet sitt sammen med en terapeut. Det synes i hvert fall Marthe og Håvard Sveberg.

– Jeg glemmer ofte de tingene vi har lært tidligere i terapi. Det er en vennlig påminnelse om hva det er som gjør at vi kan være sammen, sier Håvard som er overbevist om at de må fortsette med terapi.

Syltetøy blir samlivskrise

Ingen par eller problemer er like. Men for Håvard og Marthe kan de minste ting bli til et stort problem.

– Vi har en lei tendens til å glemme å gjøre alt det vi vet er bra. Og når vi gjør det, så ender vi i et konfliktmønster som gjør at en krangel om syltetøy gjør at vi ikke vil være sammen. Vi har for mye av det dårlige og for lite av det som er bra, forteller Marthe.

Den tidligere TV 2-programlederen har vært åpen om samlivsproblemene ved flere anledninger, blant annet i videospalten «Folk om...».

Forskjellighetene dem imellom blir tydelige for Marthe og Håvard når de er i konfliktmønsteret.

– En er ofte konfronterende og en er ofte unnvikende. Det er egentlig hele problemet. Også blir man redd! Redd for å miste kjæresten sin. Det starter et alarmsystem i hjernen som fungerer på samme måte som om vi møter en bjørn, sier Marthe.

Holdt sammen for sønnen Nils

Paret har en sønn på fire år sammen.

Da de fikk barn, opplevde de at forskjellene mellom dem var så store at de kranglet om alt, men Nils har vært den største motivasjonen for å holde sammen.

– Det er klart at Nils har hatt alt å si for å gå inn på sporet med terapi igjen. Det handler selvfølgelig om meg og Marthe også, men øverst på den tronen sitter Nils, sier Håvard.

Ta kontakt før det er for sent

Ifølge Håvard er det viktigste de har lært å kjenne igjen konfliktmønsteret og bruke de verktøyene de har lært i terapirommet.

Marthe supplerer: – Det er rett og slett tips og verktøy som man får som gjør det bedre å være oss i hverdagen. Det er et veldig fint sted å gå før det blir helt krise.

Du kan finne ditt nærmeste familievernkontor via nettsidene til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.