Molde  20181002.
Skiløper Petter Northug ankommer felles pressekonferanse i Molde tirsdag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Molde 20181002. Skiløper Petter Northug ankommer felles pressekonferanse i Molde tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Jeg tviler sterkt på om hodet til trønderen vil nok

Hvordan blir sesongstarten for Petter Northug jr.?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er under to uker til sesongstart i langrenn på Beitostølen. Stiller Petter Northug jr. til start der? Skikongen trenger trening, mye trening for å komme i form. Fordi forsesongen har vært preget av mye sykdom. Treningsgrunnlaget er ikke slik det skulle være. Beitostølen skulle derfor i utgangspunktet være uaktuelt, men kanskje derfor møter han opp - og Northug elsker jo å konkurrere.

Skulle en eventuell start på Beito gå dårlig så blir det verdenscupåpning i Ruka i slutten av november uten 32-åringen. Og i verste fall kan sviktende treningsgrunnlag og manglende form ende med at det heller ikke blir verdenscup på Lillehammer, Davos og Beitostølen for Northug.

Dramatisk? Ja. Ulogisk? Nei.

Bakteppet er at Petter Northug jr. vel aldri har vært mer syk i treningsforberedelsene enn i år. Tilbake på landslaget skulle alt bli så mye bedre på helsefronten – ifølge landslagsledelsen, som kritiserte Team Northug da skikongen sto utenfor landslaget og ble syk.

Vi er altså bare dager unna skisesongen. Og årets opptakt står i sterk kontrast til i fjor, da Northug selv ville til verdenscupåpningen i Ruka, men ble vraket. Det ble mye støy, til og med Debatten på NRK 1 ble viet uttaket. I år er Northug kommet litt i skyggen av Knut Arild Hareide...

Northugs plan er selvfølgelig å forsøke å komme i slag til VM i Seefeld i februar. I denne planen inngår nok også Tour de Ski.

Sist vinter klarte Petter Northug jr. ikke å kvalifisere seg til OL I Sør-Korea. Er han bedre rustet nå for å klare å komme til VM? Neppe. Hans håp er nok å få gå Tour de Ski, som han ikke fikk sist vinter, men som han har hatt suksess med tidligere for å komme i form. Og så kvalifisere seg til VM-start i rennene som går i januar.

Vi er mange som håper å få se Northug i fri utfoldelse i løypa igjen. Ingen har gitt så mye og gledet så mange i langrennssporten som han. Men hvor sannsynlig er det at vi får oppleve det? Alderen skulle tilsi at det er fullt mulig, men jeg tviler sterkt på om hodet til trønderen vil nok. Han er tilsynelatende motivert, men han har mistet besettelsen på det å vinne, som preget han i storhetstiden fra 2006 til 2013. De årene var Northug helt rå. Jeg glemmer selvsagt ikke at han «gjenoppstod» under VM i Falun i 2015.

Men det er lenge siden nå.

Det har vært vondt å se Northug i skiløypa de to siste årene. Han har ikke lignet seg selv, og jeg får lyst til å si det samme til Northug som jeg sa til vår landslagskaptein i fotball på slutten av 1990-tallet: Rune Bratseth hadde lagt opp, men var ønsket i Lillestrøm, som slet i bunnen av tabellen - også da!

– Rune, vær så snill, la meg få slippe å se en dårlig Rune Bratseth. Jeg vil huske deg som eleganten, sa jeg.

Rune Bratseth spilte aldri for Lillestrøm!

Fortsatt er Petter Northugs karriere for meg et eventyr. Det har vært idrettsprestasjoner på ypperste nivå. Han har underholdt oss året rundt, og sirkus-Northug har vært et godt og dekkende begrep. Men nå står vi i fare for at det er kun klovnen som er tilbake fra sirkus-Northug. Og jeg frykter at tiden snart er moden for at jeg kan si det samme til Petter Northug som jeg gjorde til Bratseth.